Veselības ministrija neatbalsta PVN paaugstināšanu zālēm

Veselības ministrija (VM) neatbalsta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes celšanu zālēm, ja netiks ieviesti kādi kompensējošie pasākumi, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus informēja VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Tāpat Muciņš norādīja, ka ministrija atbalsta pasākumus, kuri ir vērsti uz alkohola un tabakas pieejamības ierobežošanu, tai skaitā akcīzes celšanu, jo cena bremzē pieejamību, it īpaši jauniešu vidū.

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš prezentēja biedrības 20.augusta vēstuli, kurā ir aicinājums nepaaugstināt PVN zālēm, kā arī izteikts priekšlikums paaugstināt akcīzi tabakai un alkoholam.

Saeimas komisija uz sēdi bija aicinājusi arī Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjus, kuri norādīja, ka par PVN celšanu tikšot ņemti vērā Latvijas Slimnīcu biedrības un VM iebildumi, atzīstot, ka pilnībā nav tikusi izvērtēta nodokļa celšanas ietekme uz veselības budžetu un uz iedzīvotāju veselību.

Tai pat laikā ministrijas pārstāvji uzskata, ka akcīzes nodokļa celšana gaidītos rezultātus varētu nedot.

FM pārstāve Jana Salmiņa stāstīja, ka kopš 2008.gada beigām palielināts akcīzes nodoklis par 50% vīnam, par 67,7% - alum un stiprajiem dzērieniem - par 45%.

Tai pat laikā arī patēriņš ir mazinājies stiprajiem dzērieniem - par 37%, alum - par 3%.

Tabakai akcīzes nodoklis ir palielinājies par 17 - 20%, bet aprite kritusies par 56%. Akcīzes ieņēmumi kritušies par 41%.

Runājot par nelegālā alkohola apriti, Salmiņa minēja, ka 2009.gada septiņos mēnešos izņemti 4600 litru nelegālā alkohola, 2010.gadā - 17 900 litri.

2009.gada septiņos mēnešos no aprites izņemti 52 miljoni nelegālo cigarešu, šogad - 71 miljons.

Akcīzes ieņēmumi 2009.gada septiņos mēnešos bijuši 60 miljoni latu alkoholam, 83,7 miljoni latu cigaretēm, šogad attiecīgi 55 miljoni latu un 49,5 miljoni latu.

Tāpat FM pārstāve Solvita Āmare-Pilka pastāstīja, ka par pazemināto PVN esot saņemta pārkāpumu procedūra no Eiropas Komisijas. Saeimas deputāts Gundars Daudze (ZZS) gan paskaidroja, ka tas neatteicoties uz visām medicīnas precēm un medikamentiem, bet gan atsevišķām kategorijām, kurām pazeminātās PVN likmes kategorijā nebūtu jāietilpst.

Muciņš paskaidroja, ka VM gatavojot attiecīgos grozījumus dokumentos, lai pārkāpumus novērstu.

Saeimas komisijas priekšsēdētāja Aija Barča aicināja VM nosūtīt komisijai veselības pamatnostādnes laika posmam līdz 2017.gadam, kuras patlaban tiek izstrādātas, lai iepazītos ar ministrijas piedāvājumiem alkohola un tabakas ierobežošanas jomā, kā arī aicināja FM iepazīstināt komisiju ar nodokļu politikas pamatnostādnēm un informāciju par PVN zālēm citās Eiropas valstīs.

Svarīgākais