Pauž bažas par krāpšanu apgāda "Jumava" loterijā

© F64

Tūkstošiem iedzīvotāju nedēļas sākumā saņēmuši apgāda "Jumava" prezidenta Jura Visocka parakstītu vēstuli, kurā viņiem solīta iespēja tikt pie 20 000 latu vērtas balvas, raksta portāls "Zemgales Ziņas".

Tomēr vēstulē nekas nav minēts par noteikumiem, kā iespējams laimēt minēto naudas summu. "Zemgales Ziņu" rīcībā ir informācija, ka vēstules, kuras parakstījis Visockis, izsūtītas arī jau labu laiku mirušiem cilvēkiem.

Vēstulē vien minēts, ka pēc nepilnām divām nedēļām adresāts saņems "dzeltenu aploksni ar svarīgiem dokumentiem". Pēc turpmākā teksta noprotams, ka uz šo sūtījumu būs arī jāatbild, taču skaidri noteikumi nekur nav minēti.

Apgāda "Jumava" Reklāmas daļas pārstāve Līga Loļa biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka "Jumava" esot tikai viens no loterijas organizatoriem un sadarbības partneris galvenajiem organizatoriem - "RD Baltic".

Loļa pastāstīja, ka akcijas mērķis esot popularizēt jaunu pakalpojumu - tādu grāmatu saņemšanu pa pastu, kuras pēc tam nebūšot pieejamas pārdošanā. "Jumava" būšot šo grāmatu izdevējs.

Vēstuli parakstījusi arī "Grand Prix" komitejas valdes locekle Anna Pavlovska. "Nozare.lv" "Grand Prix" pārstāve informēja, ka uzņēmuma juridiskais nosaukums ir "RD Baltic".

Vēstules esot izsūtītas 1% Latvijas iedzīvotāju, pēc nedēļas būšot otrā vēstule ar detalizētu informāciju. Plašāku informāciju "Grand Prix" pārstāve nesniedza.

"Zemgales Ziņu" redakcijā vērsušies vairāki pensionāri, kuri sūtījumā saskata krāpnieciskus mērķus. Par to vedinot domāt pirmajā vēstulē pieminētie citi dokumenti un runa par bankas konta norādīšanu. Tiesa, tur teikts, ka konta numurs būs jāuzrāda, ja adresāts kļūs par uzvarētāju.

Kāda pensijas vecuma vecuma sieviete paudusi neizpratni, kā sūtītāji uzzinājuši viņas precīzu adresi, jo jau daudzus gadus viņa nedzīvo deklarētajā vietā. Kāds jelgavnieks stāsta, ka saņēmis šādu vēstuli, kas adresēta viņa jau četrus gadus mirušajam tēvam.

Apgāda "Jumava" prezidents Visockis "Zemgales Ziņām" apliecina, ka viņa uzņēmums tiešām iesaistījies tādā akcijā. "Esam noslēguši līgumu ar Lietuvas/ASV uzņēmumu par grāmatu izplatīšanu," pēc viņa teiktā noprotams, ka akcijas mērķis ir realizēt apgāda izdotās grāmatas. Klientu pievilināšanai tiekot rīkota spēle, kurā bez jebkāda ieguldījuma jebkurš varēšot piedalīties. Visockis skaidro, ka "Reader's Digest" līdzīgas akcijas daudzās valstīs rīkojot jau 40 gadu.

Uz jautājumu, kādēļ vēstulē nav skaidri izklāstīts, ko ar šo vēstuli gribēts pateikt, Visockis atbild: "Pirmā vēstule ir domāta, lai mums zvanītu žurnālisti, policisti, inspektori." Viņš aicina uz šo pasākumu "skatīties labvēlīgāk", jo tas taču neesot nekas slikts, ja "krīzes laikā kāds laimē mašīnu, bet vēl kāds - naudu".

Jautāts, ko ar šādu nesaprotamu akciju domāts panākt, apgāda prezidents uzsver: "Zem tā būs grāmatu tirdzniecība." Apgāda interneta lappusē nekas par šo akciju nav minēts.

Par Latvijas Pasta kļūdu Visockis sauc gadījumu, ka viņa parakstītā vēstule adresēta arī jelgavniekam, kurš pirms četrarpus gadiem aizgājis mūžībā. "Adreses ņēmām legālā ceļā no Latvijas Pasta datubāzes," skaidro Visockis.

Latvijas Pasta pārstāve Agija Tērauda "Zemgales Ziņām" norādījusi, ka kuram katram interesentam uzņēmums adresātu sarakstu neizsniedzot. Iespējamais sadarbības modelis esot tāds, ka kompānija Latvijas Pastam nosaka kritērijus, pēc kādiem atlasāmi adresāti. Tad jau sagatavotas vēstules tiekot nodotas pastam, kas tās tālāk nogādā adresātiem. Personu datus uzņēmējiem Latvijas Pasts nedodot.

Par to gan liek šaubīties fakts, ka personas vārds un uzvārds vairākkārt minēts vēstules tekstā. Tādējādi informācija par adresātu vai nu jau bijusi neskaidrās akcijas rīkotāju rokās, vai arī vēstuli gatavojis Latvijas Pasts.

Interesi par "Jumavas" akciju izrādījusi arī Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija. Tās priekšnieces vietnieks un Kontroles-uzraudzības departamenta direktors Edvīns Priede norāda, ka loterijas atļauja šajā gadījumā ir izsniegta. Taču inspektori šodien veic pārbaudi loterijas rīkotāju birojā, lai noskaidrotu, kādēļ vēstulē nav minēts atļaujas numurs. Inspektori arī pārbauda, vai šaubīgie akcijas rīkotāji dara to, par ko saņēmuši atļauju.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.