Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Irākas apmācību misijā taktiskā pauze

MISIJA – APMĀCĪBA.Latviešu karavīru pamatuzdevumi nemierīgajos reģionos ir situācijas novērošana un koalīcijas atbalstīto vietējo spēku apmācība. Krievu kalašņikovi ir izmētāti pa visu pasauli, un mūsējie tos pārzina. Arī pirmās palīdzības principi visur vienādi. Attēlā Irāka, 2016. gads . © Foto: ASV armija, seržante Keilija Džonsa

Pēc piedzīvotā raķešu uzbrukuma divām militārajām bāzēm Irākā dienošie Latvijas karavīri kopā ar igauņiem un daļu Dānijas kontingenta ir pārvietoti uz kaimiņvalsti Kuveitu. Latvijas valdība un Saeima vēl lems par tālāko operācijas atbalstu. Taču, drošības situācijai uzlabojoties, karavīri varētu arī atgriezties Irākā pie saviem ikdienas pienākumiem.

Plašāk par konflikta eskalāciju Tuvajos Austrumos Neatkarīgā jau vēstīja vakar - ASV un Irāna - uz bruņota konflikta sliekšņa. 3. janvārī pēc ASV prezidenta pavēles Irākas teritorijā raķešu triecienā tika nogalināti desmit cilvēki, tostarp augsta ranga Irānas bruņoto spēku virsnieks, kas arī bijis uzbrukuma galvenais mērķis. Atbildot uz notikušo, Irāna ASV armiju pasludinājusi par teroristu organizāciju, un tagad jebkāda sadarbošanās ar ASV militārpersonām tur tiek traktēta kā terorisma atbalstīšana. Tehniski šim kritērijam atbilst arī Latvijas piedalīšanās ASV misijā Irākā. Formālu atbildes triecienu Irāna veica 8. janvārī, izšaujot raķetes uz divām amerikāņu un sabiedroto militārajām bāzēm Irākā. Formālu tāpēc, ka par atriebes uzbrukumu tika paziņots iepriekš, lai neviens neciestu un patiešām nesāktos karš. Vienā no šīm bāzēm irākiešu apmācību veica arī seši instruktori no Latvijas.

Ko tur dara latvieši

Starptautiskā militārā operācija Inherent Resolve tika sākta 2014. gada rudenī Irākas un Sīrijas teritorijā, lai iznīcinātu teroristisko grupējumu Islāma valsts. Kā vēsta Aizsardzības ministrija, šobrīd ASV vadīto koalīciju veido jau vairāk nekā 65 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 nodrošina militāru atbalstu un 12 valstis veic gaisa triecienus. Tieši Irākas armijas apmācību misijā Latvija iesaistījās 2016. gada sākumā, uzreiz definējot, ka mūsu karavīru skaits tur nepārsniegs desmit cilvēkus - vienu nodaļu. Latvijas kontingents tika aizsūtīts uz vienu no Irākas drošības spēku apmācību centriem - aptuveni 180 kilometru uz rietumiem no Bagdādes. Ja neskaita bāzes aizsardzību ārkārtas situācijās, ar karošanu latvieši tur nenodarbojās, tikai ar irākiešu apmācību. Un arī nekādu kara raķešzinātni nepasniedza, bet elementāras lietas, kas jāzina kājniekiem. Izjaukt, salikt ieroci, ieņemt šaušanas stāvokļus, pārvietoties apvidū, sniegt pirmo palīdzību. Pamatā irākieši apmācīti darboties ar tā dēvētajiem Varšavas pakta ieročiem - krievu triecienšautenēm, ložmetējiem, mīnām. Viena rota aiziet, nāk nākamā. Darba valoda angļu un arī krievu, jo daudzi irākieši prot krievu valodu.

Līdz februārim jāizlemj

Vēsturiski Irākas bruņotie spēki ir sadarbojušies ar Padomju Savienību, un pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados valstī tika ievests liels daudzums ieroču. Kalašņikovi visās malās un visās karojošajās pusēs. Komplektā ar tiem arī krievu valoda. Neatkarīgā to vēstīja jau vasarā, un iemesls atgādināt par Latvijas karavīru darbu ārvalstu misijās bija teroristu sarīkotais sprādziens Āfrikā, Mali, pie militārās bāzes vārtiem, kurā ievainojumus guva uzreiz seši Igaunijas karavīri. Kaimiņi - kā nekā.

2014. gadā Irākas valdība pati aicināja apvienotās nācijas iesaistīties cīņā ar Islāma valsti. Tagad pēc ASV uzlidojuma Irākas parlaments pieņēmis pagaidām nesaistošu rezolūciju ar aicinājumu izvest koalīcijas spēkus. Kamēr lēmumi un risinājumi vēl tikai gaidāmi, operācija Inherent Resolve turpinās, bet vismaz tiem karavīriem, kas drošības apsvērumu dēļ izvesti uz Kuveitu, darbā iestājusies taktiskā pauze. Varbūt nāksies doties atpakaļ uz Irāku, varbūt mājās, ja Irākas ielūgums vairs nebūs spēkā.

Pašreizējais Saeimas mandāts Latvijas dalībai Irākas operācijā ir spēkā līdz 1. februārim. Valdībā šis jautājums tiks skatīts jaunnedēļ.

Kas notiek citur

Pārējās armijas misijās pašlaik lielu pārmaiņu nav un arī par kādiem drošības incidentiem publiski ziņots netiek. Neskaitot Irāku, Latvijas karavīri atrodas vēl trijās vietās - Mali, Afganistānā un Vidusjūrā. ANO, NATO un Eiropas Savienības misijās.

Divās misijās teroristu grupējumiem bagātajā Āfrikas valstī Mali latviešu uzdevums ir valdības spēku konsultācijas, apmācības un situācijas novērošana. Pašlaik tur strādā vien četri mūsu karavīri.

Afganistānā krietni vairāk - 43. Tur latvieši atrodas apmācības un padomdevēju misijā. Nodrošina plānošanu, ātro reaģēšanu. Māca afgāņiem izlūkošanu, patrulēšanu un operāciju vadību.

Visbeidzot, skaitliski mazākā misija ar vienu virsnieku galvenajā štābā ir Sofija. Šī ir Eiropas Savienības militārā operācija Vidusjūrā ar sākotnējo mērķi pārtvert un iznīcināt cilvēku kontrabandistu kuģus. Taču ar dižiem panākumiem misija lepoties nevar tā vienkāršā iemesla dēļ, ka Eiropas Savienība joprojām nespēj vienoties, vai laivās sakrautie nelegālie migranti ir noziedznieki vai noziedznieku upuri. Militārajai operācijai pārvēršoties par migrantu aprūpes pasākumu, dalībvalstu karakuģi ir atsaukti, un tagad atlikusi vien novērošana no gaisa.

Lūk, ar šādiem darbiem ārvalstīs nodarbojas Latvijas karavīri, pildot valsts saistības pret sabiedrotajiem un starptautiskajām organizācijām.