Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Grāmatu tirgotāji publisko 2019. gada topus. No interneta uz grāmatnīcu

© depositphotos.com

Janvāra sākumā Latvijas lielākie grāmatu tirgotāji publiskojuši savas versijas par 2019. gadā visnaskāk pirktajām grāmatām.

Jāpieņem, ka topu veidošanā ir sava specifika. To nosaka atšķirīga tirdzniecības stratēģija un savu izdevniecību esamība vai neesamība, prakse tirgot literatūru citās valodās, vietas, kur atrodas grāmatnīcas, un tamlīdzīgi faktori. Tomēr, neraugoties uz atšķirībām, apkopojumi diezgan labi uzrāda grāmatu tirgus tendences Latvijā. Raksta ietvaros iespējams pievērsties tikai daļai no piedāvātajiem topiem. Tiem interesentiem, kas vēlas iegūt specifiskāku informāciju, varu ieteikt Jāņa Rozes grāmatnīcu elektronisko izdevumu Ziņnesis, kas brīvi pieejams un lejupielādējams vietnē www.jr.lv. Savukārt informācija par Zvaigznes topiem atrodama vietnē www.zvaigzne.lv.

Uzvar receptes

Valtera un Rapas grāmatnīcu publiskotais 2019. gada visvairāk pārdoto grāmatu top 20 uzrāda to, ka šo grāmatnīcu tīkla galvenie apmeklētāji ir latvieši, kuri atbalsta latviešu autorus. Lai arī mazākais no trijotnes, tīkls atklāj kopējo tendenci valstī, kurā valda PPP - pavārgrāmatas, politiski tendēta un padomu literatūra.

Apbrīnojams ir fakts, ka topa pirmajā desmitā atrodams tikai viens tulkotais autors - Kanādā dzimušais bestselleru ģēnijs Robins Šarma, kuru mēdz dēvēt par «dzīves kvalitātes uzlabošanas un līderisma guru, kurš spējis iedvesmot miljoniem cilvēku visā pasaulē». Zīmīgi, ka topā ir divas viņa grāmatas. 8. vietu ieņem leģendārais Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari, ko latvieši pērk un droši vien arī lasa kopš laikiem, kad slavas virsotnē atradās Dena Brauna pirmie bestselleri. 19. vietā iekļuvis arī gada nogalē izdotais Klubs plkst. 5 no rīta.

Topa nepārspēta līdere šogad tomēr ir blogere, žurnāla un video kanāla Pie galda pastāvīgā autore Zane Ozoliņa ar savu pavārgrāmatu Našķoties. Grāmata tikusi profilēta kā «viegli saprotama recepšu grāmata tiem, kuri ar gatavošanu ir uz «jūs», un tiem, kuriem pietrūkst ideju ikdienas ēdieniem un svētku galdam».

Zane Ozoliņa ir viena no tām autorēm, kura praksē iemieso to, par ko Latvijā mēdz rakstīt žurnālisti, kas ar grāmatām nedraudzējas, bet mīl atsaukties uz pasaules pieredzi - jā, tik tiešām, darbošanās un autoritāte interneta vidē autori padarījusi par ārkārtīgu populāru arī drukāto grāmatu pasaulē. Esmu pārliecināts, ka Zanes Ozoliņas grāmatas panākumi nav nejauši, visticamāk daļa pircēju autori iepazina globālajā tīmeklī un tad, kad beidzot tapa grāmata - viss notika. Zanes Ozoliņas Našķoties ir pirmajā vietā arī grāmatnīcu Jānis Roze topā un otrajā Zvaigznes grāmatnīcu topā - tā nenoliedzami ir viena no visvairāk pirktajām grāmatām Latvijā.

Starp citu, tautā runā, ka Valtera un Rapas grāmatnīcu apmeklētāji esot visinteliģentākie. Šo iespaidu visticamāk rada centrālā grāmatu nama atrašanās vieta Vecrīgā un Latvijas Universitātes centrālās ēkas tuvumā. Tomēr diezin vai topu salīdzinājums uzrāda kādu grāmatnīcu intelektuālu pārākumu attiecībā pret pārējām. Drīzāk gan tā vien šķiet, ka pērn intelektuāļi biežāk iegriezās citās grāmatnīcās.

Gudras grāmatas

Piemēram, grāmatnīcās Jānis Roze. Kā šī tīkla īpašo grāmatu pērn gribētu izcelt tulkoto cilvēces vēsturei veltīto izdevumu Sapiensi, kura autors ir izraēlietis Juvāls Noass Harari, bet izdevējs VZ Publishing House Zoldners and Partners. Grāmata atrodas augstajā 5. vietā pērn, kaut neparādās ne Valtera un Rapas, ne Zvaigznes grāmatnīcu topā. Tāpat visai

apbrīnojama ir Imanta Ziedoņa grāmatas Minimismi 7. vieta (izdevējs - Imanta Ziedoņa fonds Viegli). Savukārt 10. vieta ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas paspārnē tapušajai Nacionālajai enciklopēdijai Latvija. Par to anonīmi avoti spriež, ka enciklopēdijai vajadzētu būt daudz augstākās pozīcijās, ja vien izdevējs to prastu tirgot. Šķiet, ka 2019. gada intelektuālākās literatūras tirgotāja balva šogad pienākas tieši grāmatnīcām Jānis Roze.

Runājot par Valtera un Rapas, kā arī grāmatnīcu Jānis Roze topiem, nedrīkst nepieminēt kādu latviski specifisku žanru. Politiski tendētās atmaskojošās literatūras, kura glezno kādu vienotu un ļoti plašu ainavu par valsts izlaupīšanu un tamlīdzīgām sazvērestības teorijām, popularitāte ir pēdējo gadu tendence, kas, iespējams, norāda uz latviešu masu mediju vājumu. Ja redaktori baidās drukāt, tad žurnālisti ķeras pie grāmatu rakstīšanas, ar savu vārdu vai pseidonīmu atklājot vietējā biznesa un politikas ēnainās aizkulises, dažkārt gan laižot kopā sviestu ar ķīseli. Katrā ziņā Pulicera prēmiju par tādām grāmatām neviens nedod. Tauta tomēr šos tekstus, kas reizumis ir drukas kļūdu pārpilni un vāji rediģēti, lasa labprāt. Īpaši daudz tos pērk ap vēlēšanu laiku, tomēr vismaz pagaidām tie diezin vai tiek saslēgti ar realitāti tajā nozīmē, ka, piemēram, spētu ietekmēt lasītājus un līdz ar to vēlēšanu rezultātus. Zināmā mērā pārsteigums varētu būt tas, ka grāmatnīcu Jānis Roze topā Indriķa Latvieša Bailes 3 ir tikai 11. vietā, salīdzinot ar Valtera un Rapas 2. vietu. Savukārt Zvaigznes grāmatnīcu topā politiskie teksti šogad neparādās nemaz.

Zelta sastāvdaļa

Vēl viens interneta popularitātes fenomens šogad ir Paulas Freimanes pavārgrāmatas Zelta sastāvdaļa neticamais uzvaras gājiens Zvaigznes grāmatnīcās. Grāmata tika izdota pirms Ziemassvētkiem, no grāmatnīcu plauktiem tā pazuda dažu stundu laikā, un Jelgavas tipogrāfija svētkos tai drukāja papildu tirāžas, lai varētu apmierināt pieprasījumu. Izrādās, blogere un fitnesa eksperte Paula Freimane globālajā tīmeklī savākusi sev tik daudz fanu, ka viņas pavārgrāmata tika izķerta vienā mirklī. Vērts pieminēt arī vēsturnieces Ineses Dreimanes veiksmīgo debiju romāna žanrā. Vēstule ar pielikumu ieguvusi 6. vietu Zvaigznes grāmatnīcās. Vēl kā pērnā gada veiksme pieminams Ulda Pīlēna (mans) uzņēmēja kods - 3. vieta Zvaigznes, 2. vieta Jāņa Rozes un 4. vieta Valtera un Rapas grāmatnīcu topos. Pērnā gada topu līdere Karīna Račko ar jauno romānu Sasietā šogad nespēja atkārtot tik absolūtus panākumus, kaut gan par neveiksmi grēks būtu saukt romāna atrašanos visu trīs grāmatnīcu tīklu topos (Jāņa Rozes grāmatnīcu topā - 3. vieta, turklāt otrajā desmitajā tajā ir arī Samaitātā). Stabila autorizdevumu nišas vērtība jau pēdējos gadus bijušas Armanda Pučes grāmatas - šogad romāns Aitas.

Zvaigzne savā ziņā atgādina to, ka esam pasaules daļa. Šajās grāmatnīcās ļoti veiksmīga bija atgriešanās atkalizdotajam Dž. K. Roulingas Harija Potera sērijas pirmajam romānam. Zvaigznes topu pēdējos gados būtu grūti iedomāties bez Džefa Kinnija, Erīnas Hanteres vai Lūsindas Railijas klātbūtnes, tomēr ir kāda pavisam interesanta 2019. gada tendence. Pirmajā visvairāk pārdoto grāmatu divdesmitniekā nav neviena The New York Times daiļliteratūras bestselleru autora pieaugušajiem, kuri dominēja Latvijas grāmatu topos vēl pirms dažiem gadiem! Tiesa gan, tajos vispār ir krietni pamaz daiļliteratūras un gandrīz nekā no tā, ko varētu dēvēt par nopietno daiļliteratūru - nebūtu vajadzīgs pārāk daudz rokas pirkstu, lai to saskaitītu. Tas ir visai neparasts fakts pēc pēdējo gadu Mēs. Latvija. XX gadsimts sērijas darbu panākumiem. Tomēr gada topi tāpēc jau arī ir gada topi. Aizpērn Latvija aizgūtnēm lasīja Karīnu Račko un Guntaru Raču, pērn modē bija latviešu autoru pavārgrāmatas un Uldis Pīlēns. Ko grāmatnīcās pirksim šogad? To rādīs laiks.

***

2019. gada grāmatu nama Valters un Rapa Top 20

4. Uldis Pīlēns. (mans) uzņēmēja kods. Apgāds Zvaigzne ABC

5. Agnese Margēviča. Brālība2. Apgāds Dienas mediji

6. Nora Ikstena. Mīlestība. Apgāds Dienas grāmata

7. Maija Krekle. Melanholiskais valsis. Apgāds Latvijas mediji

8. Robins Šarma. Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari. Apgāds Avots

9. Armands Puče. Aitas. Autorizdevums

10. Ilmārs Šlāpins. Es nemāku, komatus jeb dzejoļi grūti audzinātiem bērniem. Apgāds Neputns

11. Zane Zusta, Diāna Zande Tarakāni manā galvā. Apgāds Zvaigzne ABC

12. Karīna Račko. Sasietā. Autorizdevums

13. Roberts Priverts. Nebaidies ne no kā. Apgāds Jumava

14. Viktors Freibergs. Kinomāna slimības vēsture.

15. Guntars Račs. Mīlestība ir. Apgāds MicRec

16. Žaieme Kabrē. Es atzīstos. Apgāds Mansards

17. Leons Briedis. Vilcene un atraitnis. Apgāds Dienas grāmata

18. Juris Dimitris. Izlūkošanas laboratorija. Rīga-Monreāla 1969

19. Robins Šarma. Klubs plkst. 5 no rīta. Apgāds Avots

20. Viktors Suvorovs. Specnazs. Apgāds Dienas grāmata

2019. gada grāmatnīcu Jānis Roze Top 20

4. Juvāls Noass Harari. Sapiensi. VZ Publishing House Zoldners and Partners

5. Māris Ruks. 25 gadi sektā. Apgāds Antava

6. Zane Zusta, Diāna Zande. Tarakāni manā galvā. Apgāds Zvaigzne ABC

7. Imants Ziedonis. Minimismi. Imanta Ziedoņa fonds Viegli

8. Armands Puče. Aitas. Autorizdevums

9. Guntars Račs. Mīlestība ir. Apgāds MicRec

10. Latvija. Nacionālā enciklopēdija. LNB izdevums

11. Indriķis Latvietis. Bailes 3. Nauda. Apgāds Mantojums

12. Latvija. 600 jautājumi. Apgāds Zvaigzne ABC

13. Una Ulme. Skaistumam nav gadu. G.B. Marketing and Sales

14. Vita Kalniņa. Pirmās attiecības cilvēka dzīvē. Ģimenes psiholoģijas centrs LĪNA

15. Karīna Račko. Samaitātā. Apgāds Zvaigzne ABC

16. Maija Krekle. Melanholiskais valsis. Apgāds Latvijas mediji

17. Rolands Priverts. Nebaidies ne no kā. Apgāds Jumava

18. Marija Montesori. Absorbējošais prāts. Jāņa Rozes apgāds

19. Viktors Suvorovs. Specnazs. Apgāds Dienas grāmata

20. Robins Šarma. Klubs plkst. 5 no rīta. Apgāds Avots

2019. gada Zvaigznes grāmatnīcu Top 20

4. Dž. K. Roulinga. Harijs Poters un Filozofu akmens. Apgāds Zvaigzne ABC

5. Zane Zusta, Diāna Zande. Tarakāni manā galvā. Apgāds Zvaigzne ABC

6. Inese Dreimane. Vēstule ar pielikumu. Apgāds Zvaigzne ABC

7. Visas manas emocijas. Iemācies mīlēt savas izjūtas. Apgāds Zvaigzne ABC

8. Akvelīna Līvmane. Tā teica Dieviete. Apgāds Zvaigzne ABC

9. Ērina Hantere. Klanu kaķi 5. Bīstamā taka. Apgāds Zvaigzne ABC

10. Karīna Račko. Sasietā. Autorizdevums

11. Džefs Kinnijs. Grega dienasgrāmata XIV. Demontāža. Apgāds Zvaigzne ABC

12. Lūsinda Railija. Septiņas māsas. Mēness māsa. Apgāds Zvaigzne ABC

13. Ērina Hantere. Klanu kaķi 6. Nestundā. Apgāds Zvaigzne ABC

14. Inga Rubene. Elijas nama garša. Apgāds Zvaigzne ABC

15. Hedviga Montgomerija. Vecāku maģija. Apgāds Zvaigzne ABC

16. Lina Žutaute. Kika Mika un Supertēta diena. Apgāds Zvaigzne ABC

17. Inguna Bauere. Mazā, klusā sirds. Apgāds Zvaigzne ABC

18. Roberts Galbraits. Baltā nāve. Apgāds Zvaigzne ABC

19. Bils Plotkins. Dvēseles mākslas. Apgāds Zvaigzne ABC

20. Nora Ikstena, Aivars Vīlipsons. Suņa dzīve. Apgāds Zvaigzne ABC