Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Bāriņtiesa bērnu vēlas pasargāt

© pixabay.com

Sabiedrības sašutumu par bāriņtiesas rīcību izraisījis Kārsavas novada bāriņtiesas lēmums no ģimenes nošķirt un ievietot audžuģimenē desmit gadus vecu zēnu, kurš izgājis no mājām, lai dotos pie vecmāmiņas. Proti, kāpēc šādā situācijā bāriņtiesai bērns būtu jāizņem no ģimenes – vai nepietiktu tikai ar vecāku sarāšanu par bērna nepieskatīšanu? Turklāt desmit gadus vecs bērns drīkst viens pats atrasties uz ielas.

Tomēr, kā noskaidroja Neatkarīgā, situācija, iespējams, ir pavisam citāda, nekā par to vēstīts medijos un ko aktīvi apspriež interneta komentētāji. Policija informāciju par zēnu uz ceļa Kārsava-Baltinava Kārsavas novada teritorijā saņēma pagājušajā piektdienā ap dienas vidu. Zēnu policija nodeva Kārsavas novada bāriņtiesai, kā arī paziņoja Sociālajam dienestam. Kārsavas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Sandra Čeirāne pastāstīja, ka faktiski zēns nekur vēl nebija paspējis aiziet, viņš bija plānojis doties no savām mājām Kārsavas novadā līdz vecmammas mājām Viļakas novadā, taču nav apzinājies, cik tālu vecmāmiņa dzīvo.

No Kārsavas līdz Viļakai ir vairāk nekā 50 kilometru. Bāriņtiesas vadītāja skaidro, ka vienpersonisks lēmums par bērna nošķiršanu no ģimenes pieņemts, izvērtējot pieejamo informāciju par notikušo un paša bērna stāstīto. «Vienkārši tāpat bez nekāda iemesla mēs bērnus no ģimenēm nenošķiram,» Neatkarīgajai uzsvēra S. Čairāne. Zēns atrodas audžuģimenē, bet līdz nākamajam bāriņtiesas lēmumam, ko darīt, bāriņtiesa ievāks sīkāku informāciju par notikušo un iemesliem, kāpēc zēns aizgāja no mājām. Zēns kategoriski atteicies atgriezties mājās.

Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, zēns, kuram ir garīgās attīstības traucējumi, iespējams, cietis no vardarbības, kas arī varētu būt patiesais iemesls, kāpēc viņš no mājām aizgāja un nevēlas tajās atgriezties. Bāriņtiesa izskata iespēju ievietot zēnu krīzes rehabilitācijas centrā tieši šī paša iemesla dēļ. Zēna ģimene, kurā ir vēl viens bērns, jau bija nonākusi dienestu redzeslokā, bet pirms ilgāka laika.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/01/09/barintiesa-bernu-velas-pasargat