Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tuvāko nedēļu laikā plānots veikt Jaunā Rīgas teātra ēkas konservāciju

© Dāvis Ūlands/F64

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) slēdz līgumu ar AS "Būvuzņēmums Restaurators" par konservācijas darbiem un pagaidu jumta izbūvi Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkai Lāčplēša ielā 25, Rīgā, informēja VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Ēkas konservāciju plānots pabeigt tuvāko nedēļu laikā. Konservācijas darbus veiks "Būvuzņēmums Restaurators" par 27 800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

"No būvnieka būvlaukumu VNĪ pārņēma decembra vidū, līdz ar vienošanos par tiesvedības izbeigšanu. Nekavējoties VNĪ eksperti apsekoja objektu dabā, novērtējot tehnisko stāvokli, uz kā pamata tika izstrādāts konservācijas darbu projekts. Cenu aptaujas rezultātā slēdzam līgumu par pagaidu konservācijas darbiem, kas atvieglos tālāko būvdarbu norisi un aizsargās objektu no laika apstākļu ietekmes," skaidroja Ivanovskis-Pigits.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ēka tiks gandrīz pilnībā demontēta - tiks saglabātas tikai divas kāpņu telpas un fasāde, kuru noturēs uz ietves izvietotais fasādes atbalsta rāmis, savukārt visas saglabājamās vērtības ir demontētas jau pērn.

Šobrīd turpinās izsludinātais iepirkums par teātra pārbūvi, kas paredz projekta realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām. Lai samazinātu riskus uz nepamatoti lētu vai nepamatoti dārga piedāvājumu saņemšanu jaunajā iepirkumā, VNĪ paredzējusi, ka būvniekam ir ne tikai jāuzbūvē JRT, bet arī turpmākos piecus gadus jāapsaimnieko ēka - tās galvenie inženiertīkli un būtiskākās konstrukcijas (jumts, fasāde, logi).

Jaunā iepirkuma piedāvājumu atvēršana paredzēta februāra sākumā.

Plānots, ka teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties 2022.gada vasarā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pilnsabiedrība "ReRe būve 1" 2019.gada 10.decembrī nodeva VNĪ JRT ēku. VNĪ un pilnsabiedrība "ReRe būve 1" 9.decembrī vienojās par tiesas procesu izbeigšanu teātra ēkas rekonstrukcijas lietā.

Panāktā vienošanās paredz, ka abas puses atsauc tiesā iesniegtās prasības un izbeidz attiecīgās tiesvedības. Panāktās vienošanās ietvaros "ReRe būve 1" nodod VNĪ būvlaukumu, būvmateriālus un demontētos materiālus, kas nepieciešami tālākai ēkas rekonstrukcijai, kā arī vienošanās ietvaros paredz kompensāciju blakus esošo ēku bojājumu novēršanai un objektā veicamajiem konservācijas darbiem, un atmaksā avansu. Savukārt VNĪ norēķinās par būvsabiedrības reāli paveiktajiem, bet vēl neapmaksātajiem darbiem.

Tāpat ziņots, ka, laužot līgumu ar būvnieku, VNĪ kā pasūtītāja galvenās pretenzijas bija par darbu drošību, to kvalitāti un termiņu ievērošanu. "ReRe būve 1" nepiekrita līguma laušanai un vērsās tiesā, lai uzteikumu atzītu par spēkā neesošu un noteikt jaunu līguma izpildes termiņu. Šajā lietā tiesa piemēroja prasības nodrošinājumu - aizliegumu VNĪ slēgt līgumu par tālākajiem JRT būvdarbiem. Savukārt VNĪ iesniedza tiesā prasību par 209 852 eiro liela līgumsoda piedziņu.

Jaunu iepirkumu JRT ēkas būvniecībai, kas paredz projekta realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām, VNĪ izsludināja septembrī.