Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"Jaunā Vienotība" iekšēji jau ir lēmusi par atbalstu Rīgas domes atlaišanai

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" vēlas iepazīties ar atbildīgā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) redzējumu par Rīgas domes atlaišanas likumprojekta skatīšanas laiku, lai pēc tam lemtu par savu nostāju, pastāstīja JV valdes loceklis, Saeimas deputāts Arvils Ašeradens.

Politiķis pieļāva, ka Pūces pozīcija, kā rīkoties, kad ir apturēta divu citu likumprojektu pieņemšana par pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumu, varētu tapt zināma koalīcijas sanāksmē pirmdien, 6.janvārī. Pēc tam JV par savu nostāju varētu lemt nedēļas vai divu laikā.

Ašeradens akcentēja, ka JV iekšēji jau ir lēmusi par atbalstu Rīgas domes atlaišanai un jautājums ir tikai, kad to darīt.

Kā ziņots, Pūce norādījis, ka Saeimas deputāti varētu nogaidīt, vai iedzīvotāji savāks nepieciešamos parakstus, lai rīkotu referendumu par grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un likumā "Par pašvaldībām", un tikai pēc tam lemt par Rīgas domes atlaišanu.

Pūce gan uzsvēris, ka Rīgas domes atlaišanas likumprojekta turpmākā virzība ir Saeimas atbildīgās komisijas un deputātu rokās, jo Ministru kabinets savu redzējumu jau ir sagatavojis un paudis.

Pēc Saeimas opozīcijas deputātu pieprasījuma Valsts prezidents Egils Levits parakstu vākšanai nodevis augstāk minētos likumprojektus, kas paredz izmaiņas pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumā. Cita starpā grozījumi paredzētu ārkārtas vēlēšanu gadījumā Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam ir jāaptur likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu.

CVK nolēmusi parakstu vākšanu par apturētajām izmaiņām rīkot no 16.janvāra līdz 14.februārim.

Šādā kārtībā apturētais likums ir jānodod tautas nobalsošanai, ja mēneša laikā to pieprasīs ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju jeb šajā gadījumā - 154 868 cilvēku. Ja nepieciešamie paraksti netiks savākti, likums būs jāpublicē.