Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Plāno pārapbedīt Latvijas pirmo iekšlietu ministru Miķeli Valteru

© Vladislavs Proškins/F64

Ārlietu ministrija kopā ar Iekšlietu ministriju šogad plāno no Francijas Latvijā pārapbedīt Latvijas pirmā iekšlietu ministra un diplomāta Miķeļa Valtera mirstīgās atliekas, paredz uz otrdienas valdības sēdi iesniegtie dokumenti.

Rīkojuma projekta anotācijā skaidrots, ka Valtera pārapbedīšana būtu cieņas apliecinājums Latvijas valstsvīram. Pamatojoties uz Ārlietu dienesta vēstures un diplomātisko dokumentu nodaļas rīcībā esošo informāciju, savas dzīves laikā Valters bija izteicis vēlēšanos tikt apglabātam dzimtenē.

Minētā rīkojuma izdošana ir nepieciešama iespējami ātri, ņemot vērā apsvērumu, ka Valtera pašreizējās kapavietas apmaksa Francijā ir veikta līdz 2018.gada 30.aprīlim. Gadījumā, ja apmaksa par desmit turpmākajiem gadiem netiek veikta, kapavieta tiek uzturēta bez maksas tikai divus gadus, skaidrots anotācijā.

Tāpat tajā norādīts, ka, ņemot vērā Valtera nozīmīgo ieguldījumu Latvijas valsts labā un praktiskos apsvērumus Ārlietu ministrija un Iekšlietu ministrija uzskata, ka būtu nepieciešama un atbalstāma Valtera mirstīgo atlieku pārapbedīšana dzimtenē līdz 2020.gada aprīlim.

Kopumā pārapbedīšanai un piemiņas vietas ierīkošanai nepieciešamie izdevumi sastādītu 18 000 eiro. Piemiņas vietas uzturēšanu pēc tās ierīkošanas Rīgas Meža kapos nodrošinās Valtera tuvinieki.