Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Liela daļa aptaujāto vēl nav aprīkojusi mājokļus ar dūmu detektoriem

© pixabay.com

Vairāk nekā trešdaļai iedzīvotāju jeb 36,9% vēl nav uzstādīti dūmu detektori, liecina Civinity veiktā klientu aptauja. Lai gan dūmu detektoriem pēc Ugunsdrošības noteikumiem no 2020. gada 1. janvāra būtu jābūt jau uzstādītiem, vērā ņemama respondentu daļa (21,6%) ir atlikusi detektoru iegādi uz pēdējo brīdi. Mājokļos, kuros ir jau uzstādīti dūmu detektori, pārsvarā ir viena (73%) vai divas (14,7%) ierīces.

“Dūmu detektoru uzstādīšana nav stāsts par pakļaušanos noteikumiem, bet gan par drošību, par savas un savu tuvinieku dzīvības, veselības un mantas pasargāšanu. Civinity veiktajā aptaujā liela daļa no respondentu, kuriem nav vēl uzstādīti dūmu detektori, nav bijuši situācijā, kad mājoklī izceļas ugunsgrēks,” stāsta Civinity reģionālais vadītājs Latvijā Ardis Pāvilsons.

Vienlaicīgi, vairums aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka iemesls, kāpēc viņi uzstāda dūmu detektoru ir drošības sajūta. To norādīja vairāk kā pusei respondentu (57,1%).

Tiem mājokļu īpašniekiem, kuriem ir dūmu detektori (63,1%), visvairāk gadījumos ir uzstādīta viena ierīce (72,9%), daudz mazāk ir divas (14,5%), trīs (6,4%) un vairāk ierīces (6,2%). Visbiežāk dūmu detektori tiek uzstādīti caurstaigājamās telpās, piemēram, koridoros (57,6%) un tikai pēc tam virtuvē (35,3%), viesistabā (32,6%), guļamistabā (18,2%) un citviet. Tieši ēst gatavošana ir visbiežākais cēlonis (60%) dūmiem mājoklī, ierindojoties pa priekšu svecēm (12,5%), vīrakam (2,2%) un citiem cēloņiem (25,3%).

Izvēloties dūmu detektorus, pārsvarā priekšroka tiek dota lētākām ierīcēm līdz 10 EUR (46,9%) vai no 10 līdz 20 EUR cenas robežās (27,5%). Tikai 12,3% izvēlas dūmu detektorus, kuri maksā vairāk par 40 EUR. Dūmu detektorus visbiežāk cilvēki paši ir pirkuši kādā būvmateriālu veikalā (25,3%) vai specializētā ugunsdrošības veikalā (12,3%), taču visvairāk respondentu (52,2%) izvēlējušies paši detektorus neiegādāties, to atstājot speciālista pārziņā.

“Pozitīvi vērtējam cilvēku izvēli uzticēt ugunsdrošības iekārtu uzstādīšanu profesionāļiem (44,6%), jo, kā liecina Civinity veiktais pētījums, aptuveni trešdaļa (32,1%) nemaz neapzinās vai viņu dūmu detektors ir ar CE marķējumu un atbilstošs ES standartiem. Šis ir vienkāršs, bet svarīgs kvalitātes zīmogs, par kura esamību būtu jāpārliecinās,” norāda Ardis Pāvilsons.

Aptauja tika veikta internetā, aptaujas anketu izsūtot Civinity klientiem. Kopumā aptauju aizpildīja 1211 respondentu.