Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sadragāta plauksta, amputēti pirksti- ārsti stāsta, cik smagi cilvēki savainojušies ar pirotehniku

© Raitis Plauks/ F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā gadumijā ir nonākuši kopskaitā 4 pacienti, kas guvuši nopietnas traumas, savainojoties ar pirotehniku.

Divi vīrieši guvuši ļoti nopietnus savainojumus, sprāgstot petardei. Vienam vīrietim tika sadragāta plauksta un gūts ievainojums ar audu defektiem. Ir gūta trīs pirkstu traumatiska amputācija. Līdztekus tam pacients ir guvis arī vēdera priekšējās sienas apdegumus. Otram vīrietim ir sadragāti un amputēti divu pirkstu gali un gūti būtiski plaukstas bojājumi. Trešais pacients guvis ļoti nopietnus plaukstas un apakšdelma apdegumus, no tuvumā eksplodējušas petardes. Šis pacients gan atteicās ārstēties stacionārā. Savukārt viena sieviete tika savainota - guva plēstu brūci kājā un dziļus apdegumus no tuvumā eksplodējušas petardes.

Mārtiņš Tēcis, ārsts traumatologs-ortopēds: „Gadu no gada ārsti brīdina cilvēkus būt īpaši piesardzīgiem, „rīkojot uguņošanu” pašiem. Ārsti, protams, nevar vērst sabiedrisko domu saprāta virzienā, aizliedzot individuālu „spridzināšanu”. Diemžēl, katru gadu ir bēdīga statistika - cietušajiem neatgriezeniski amputē pirkstus, jo tie vienkārši ir norauti un nav atrodami! Nopietni savainojas un gūst apdegumus. Savainojumi, ko gūst „uguņotāji” atstāj ļoti nopietnas sekas un ietekmē ne tikai cietušā darba spējas, bet arī ģimenes un tuvinieku dzīves.”

Andrejs Levins, Ķirurģiskās infekcijas klīnikas Apdegumu centra ārsts traumatologs - ortopēds: „Lai gan plašāka sabiedrība katru gadu tiek informēta par piesardzību, lietojot pirotehniku, diemžēl, Apdegumu centrā katru gadu nonāk pacienti, kas neuzmanīgi vai pārgalvīgi rīkojušies ar pirotehniku, vai arī nav turējušies drošā attālumā no sprāgstošiem pirotehnikas izstrādājumiem. Var gadīties gūt savainojumu, apdegumu arī nelaimīgas apstākļu sakritības dēļ. Tādēļ aicinātu cilvēkus neapdraudēt citus un pārējos - būt prātīgiem - atkāpties tālāk no sprādzienu epicentriem.”

Iepriekš ziņojām, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā gadumijā palīdzība tika sniegta 158 cilvēkam - 106 pacienti tika atvesti ar Neatliekamās medicīnas un palīdzības dienesta auto, bet 52 cilvēki ieradās un meklēja palīdzību paši. Skaitliski, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tas ir salīdzinoši mazākais pacientu skaits, kam gadumijā tika sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Palīdzība dažādu traumu dēļ sniegta 28 pacientiem.

No kopējā pacientu skaita, kas vērsās pēc palīdzības Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā - 68 pacientiem bija nepieciešama tālāka ārstēšanās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāros, bet pārējie pēc palīdzības saņemšanas devušies mājās.