Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jaungada naktī 9 cilvēki guvuši apdegumus no svētku raķetēm [papildināts]

© Andrejs Terentjevs/F64

 Jaungada naktī Latvijas slimnīcās nogādāti deviņi cilvēki, kuri guvuši dažādas traumas svētku uguņošanu laikā, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Arita Freimane.

Kurzemē septiņus gadus vecs zēns guva plēstas brūces plaukstā, kad mēģināja palaist raķeti, turot to rokā. Līdzīgā veidā, sprāgstot pirotehnikai rokās, traumas guvuši divi pieauguši vīrieši, kuri nogādāti slimnīcā ar termiskiem un ķīmiskiem plaukstas apdegumiem, stāstīja Freimane.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) vakar pēc palīdzības vērsušies 89 bērni, galvenokārt sūdzoties par sāpēm vēderā, kas, visticamāk, saistītas ar svētku mielastu, pastāstīja BKUS Komunikācijas nodaļas speciāliste Vita Šteina. Abu gada izskaņas svētku laikā visvairāk pacientu bijis Ziemassvētku dienā, 25.decembrī, kad slimnīcā vērsās vairāk nekā 200 bērni ar sūdzībām par gripu un sāpēm vēderā.

Savukārt 78 gadus vecs vīrietis guvis apdegumus, plaukstas traumu un zaudējis pirkstus, jo mēģināja aizdedzināt iepriekš nesprāgušu petardi.

Vēl trīs cilvēki guvuši apdegumus un acu traumas, jo salūta laikā atradās pārāk tuvu pirotehnikai. 60 gadus vecs vīrietis guvis abu acu apdegumus, kad iedarbināja pirotehniku, atrodoties tai pārāk tuvu. Savukārt 22 gadus vecs jaunietis guva sejas, kakla un galvas apdegumus, mēģinot uzspridzināt petardi.

Pirotehnikas dēļ traumas guvuši cilvēki Rīgā, Kurzemē, Zemgalē un Latgalē. Salīdzinoši sagaidot 2019.gadu, ar pirotehniku nopietnas traumas guva trīs cilvēki.

NMPD pārstāve sacīja, ka jaungada nakts mediķiem bijusi salīdzinoši saspringta, tomēr gadumijā ugunsgrēkos un ceļu satiksmes negadījumos smagi cietušu cilvēku nebija.

Kopumā mediķi pagājušajā diennaktī saņēma 1106 izsaukumus, no kuriem 235 bija saistīti ar dažādām traumām.

Jaungada naktī pēc pusnakts ugunsdzēsēji saņēma astoņus izsaukumus uz pirotehnikas izstrādājumu iepakojumu degšanas vietām, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola.

Jaunā gada pirmās stundas laikā ugunsdzēsējiem nācās doties uz vairākām vietām, kur gadumijas sagaidītāji pēc salūta bija nevērīgi pametuši pirotehnikas izstrādājumu iepakojumus atkritumu urnās, tās aizdedzinot.

Vienā gadījumā atkritumu urna bija aizdegusies no brīnumsvecītes, savukārt citā vietā pirotehnikas kaste dega dzīvojamās mājas kāpņu telpā, stāstīja Vītola.

Jaungada naktī slimnīcās nonākušie cilvēki traumas guvuši galvenokārt dzērumā, aģentūrai LETA pastāstīja VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas" Neatliekamās palīdzības vadītāja Aļona Prutkova.

Viņa atzina, ka gadumijā mediķiem darba bijis vairāk nekā ikdienā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pagājušajā diennaktī slimnīcā ievedis 20 cilvēkus, kuri alkohola reibumā bija guvuši dažādas traumas.

No Daugavpils slimnīca ievests viens cilvēks, kurš traumu guvis, darbojoties ar pirotehniku, piebilda Prutkova.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas komunikācijas speciāliste Ilga Namniece, raksturojot gadumiju, atzina, ka šoreiz jaunais gads sagaidīts salīdzinoši mierīgāk. Pēc palīdzības Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā vērsušies 158 cilvēki, no kuriem 106 atvedušas NMPD brigādes, savukārt 52 cilvēki ieradušies paši.

No slimnīcā nonākušajiem cilvēkiem 28 bija guvuši dažādas traumas, kas iegūtas kautiņos, pakrītot, kā arī bijuši trīs cilvēki, kas smagākas traumas guvuši ar pirotehniku. Diviem vīriešiem, spridzinot petardes, tās bija uzsprāgušas un sadragājušas plaukstas, tādēļ viņi nogādāti Mikroķirurģijas centrā. Viena sieviete cietusi no petardes sprādziena un guvusi apdegumus, pastāstīja Namniece.

"Lai arī cilvēkus brīdinājām būt uzmanīgiem, lietojot pirotehniku, diemžēl mūsu aicinājumus daži cilvēki ir ignorējuši un guvuši traumas, kas atstās negatīvu ietekmi uz viņu turpmākajām dzīvēm," sacīja Namniece.

Gadumijā Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā stacionēti 47 pacienti, 12 nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā, divi - Latvijas Onkoloģijas centrā, trīs - Tuberkulozes un plaušu slimību centrā Sauriešos, četri - Toksikoloģijas un sepses klīnikā, viens no viņiem bijis narkotisko vielu ietekmē.