Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nākamgad RSU plāno atklāt Anatomijas muzeju

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

2020.gadā Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ir plānojusi atklāt Anatomijas muzeju, kā arī sākt būvēt RSU studiju un zinātnes centru Rīgā, Konsula ielā, pastāstīja RSU mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa.

Nākamgad tiks atklāts mūsdienīgs RSU Anatomijas muzejs, kas atradīsies savā vēsturiskajā vietā - anatomikuma ēku kompleksā Rīgā, Kronvalda bulvārī 9, kur tas pastāvējis jau teju 100 gadu. Gediņa norādīja, ka muzejs būs vieta ne tikai vēsturisko anatomisko preparātu iepazīšanai, bet arī telpa daudzveidīgām sociālām, izglītojošām un kultūras aktivitātēm dažāda vecuma rīdziniekiem un Rīgas viesiem.

Universitāte ir plānojusi arī sākt RSU studiju un zinātnes centra būvniecību, lai tuvāko gadu laikā RSU centrālās ēkas apkārtni papildinātu vēl viena ēka. Daudzstāvu ēkā, kuras kopējā platība būs 8100 kvadrātmetri, atradīsies modernas studiju telpas un pasaules līmeņa zinātnes centrs, tostarp cieto formu zāļu laboratorija, stāstīja Geidiņa.

2020.gadā RSU apritēs 70 gadu un pēc Gediņas paustā, šajās septiņās desmitgadēs RSU ir izaugusi no lokāla medicīnas institūta līdz modernai Eiropas universitātei, kas aptver veselības aprūpes un sociālo zinātņu jomas. Jubilejas svinības noritēs 26.septembrī "Arēnā Rīga", bet svinību programma būs plašāka un tiks izziņota nākamgad.

Arī RSU studentu zinātniskajai konferencei apritēs 70 gadi. Pērn konferences 17 tematiskās sekcijas, vieslekcijas un praktiskās darbnīcas pulcēja vairāk nekā 2000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstu augstskolām.

2020.gadā konference "Health and Social Sciences" norisināsies jubilejas zīmē divu dienu garumā - 27.martā un 28.martā.

Savukārt sadarbojoties RSU pasniedzējiem, viesprofesoriem, uzņēmējiem un nozares organizācijām, augstskolā izstrādāta un rudenī startēs jauna bakalaura studiju programma angļu valodā "Starptautiskais bizness un jaunuzņēmējdarbība" (International Business and Start-up Entrepreneurship). RSU šajā programmā piedāvās studēt pilna un nepilna laika klātienē, un studijas noritēs izteikti starptautiskā vidē - ar ārvalstu studentiem un pasniedzējiem, kā arī vizītēm ārpus Latvijas.

Gediņa stāstīja, ka šī ir viena no sešām jaunajām, starptautiski konkurētspējīgajām studiju programmām, ko RSU plāno attīstīt ar Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzfinansējumu projekta "Studiju programmu fragmentācijas mazināšana un studiju internacionalizācijas veicināšana Rīgas Stradiņa universitātē" ietvaros.

Pārējās iecerētās programmas - profesionālā maģistra studiju programma "Biostatistika", akadēmiskā maģistra studiju programma "Politiskās pārejas un Krievijas studijas", profesionālā maģistra studiju programma sadarbībā ar Daugavpils Universitāti "Ekonomiskā drošība", kā arī doktora studiju programmas "Sociālās zinātnes" un "Medicīnas un veselības zinātnes" - plānots īstenot laika posmā līdz 2023.gadam.

Gediņa atzīmēja, ka, salīdzinot ar 2018.gada vasaras uzņemšanu, aizvadītajā vasarā uz studijām RSU pieteicās par 20% vairāk studētgribētāju, ļaujot pakāpties no trešās uz otro vietu Latvijas pieprasītāko augstskolu topā.

Viņa arī minēja, ka šogad trešo gadu pēc kārtas pētījumu aģentūras "Kantar" veiktajā augstskolu reputācijas pētījumā RSU atzīta par reputācijas līderiem. Īpašs gandarījums RSU bijis par novērtējumu no jauniešu puses, kur universitātes reputācija starp 15-26 gadus jauniem cilvēkiem šogad sasniedza 81 indeksa punktu, kas ir par trīs indeksa punktiem vairāk nekā pērn.

Tāpat Gediņa atzīmēja, ka RSU klīniskās bāzes jau darbojas akadēmiskajā mācību slimnīcā "Lukaskrankenhaus" Vācijā, Itālijas ziemeļu pilsētas Bolcāno slimnīcā "Azienda Sanitaria di Bolzano", kur topošie mediķi apgūst ķirurģiju, iekšķīgās slimības, studenta paša izvēlēto specializāciju, kā arī voluntē, sekmīgas prakses rezultātā iegūstot kredītpunktus.

Šogad, sadarbībā ar Barilana Universitāti šim tīklam pievienota klīniskā bāze Zifas Medicīnas centrā Izraēlā un parakstīts sadarbības līgums ar Brēmenes slimnīcu apvienību par prakses vietām studentiem.