Šogad popularitāti izdevies kāpināt vien "Jaunajai vienotībai"; lielākie zaudētāji - "KPV LV"

© Ģirts Ozoliņš/F64

2019.gadā partiju reitingos lielākā ieguvēja ir partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV), bet zaudētāja - partija "KPV LV", liecina Latvijas Televīzijas publiskotie pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptauju dati.

Aptaujas dati liecina, ka atbalsts JV gada laikā no 4% janvārī ir pieaudzis līdz 6,8% šomēnes. JV ir vienīgā Saeimā pārstāvētā partija, kurai gada laikā izdevies atbalstu kāpināt. Mēneša laikā atbalsts JV pieaudzis par 0,3 procentpunktiem.

Savukārt straujāko atbalsta kritumu gada laikā piedzīvojusi "KPV LV" - tās reitings gada laikā sarucis no 7,1% līdz 1,8%. Mēneša laikā atbalsts šim politiskajam spēkam sarucis par 1,2 procentpunktiem.

Pamanāmu kritumu gada laikā piedzīvojusi arī Jaunā konservatīvā partija, atbalsts kurai krities no 12,1% gada sākumā līdz 5,9% decembrī.

Kopš janvāra samazinājies arī partijas "Saskaņa" reitings - no 17,4% līdz 13,4%. Kopš novembra "Saskaņas" reitings gan pieaudzis par 2,2 procentpunktiem.

Tāpat no 6,7% līdz 4,6% samazinājies partiju apvienības "Attīstībai/Par!" atbalstītāju skaits. Kopš novembra politiskā spēka popularitāte vēlētāju vidū sarukusi par vienu procentpunktu.

Nelielu samazinājumu gada laikā kopumā piedzīvojusi arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kuru janvārī atbalstīja 7,7% , bet decembrī - 6,9% iedzīvotāju. Nacionālā apvienība piedzīvojusi lielāko atbalsta kritumu kopš novembra, kad par to bija gatavi balsot 8,8% vēlētāju.

Gada laikā stabils atbalsts saglabājies Zaļo un zemnieku savienībai. Kopš janvāra minētā politiskā spēka reitings samazinājies tikai par 0,1 procentpunktu, decembrī sasniedzot 8%.

Parlamentā nepārstāvēto politisko spēku vidū 2,4% vēlētāju decembrī būtu gatavi balsot par partiju "Progresīvie", 2,2% - Latvijas Krievu savienību, savukārt vēl 2% - par Latvijas Reģionu apvienību.

Saskaņā ar aptaujas datiem, nepilni 20% aptaujāto nezina, par ko balsotu vēlēšanās, savukārt vēl 26,7% aptaujāto atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais