Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

GADA NOTIKUMI. Veiksmes stāsts beidzies, darbs turpinās

© Publicitātes foto

Kad gada nogalē tapa zināms, ka All Media Baltics no decembra Baltijā strādās ar TV3 zīmolu, savukārt kanāls LNT vairs neturpinās darbu esošajā formā, uzņēmumā sākās darbinieku atlaišana. Lai arī All Media Baltics ir privāts uzņēmums, šāds lēmums bija trieciens visai Latvijas informatīvajai videi. Mirkli pirms gadumijas Neatkarīgā skaidro, ar kādām emocijām televīzijas kolēģi aizvada šo gadu un ko sagaida no jaunā.

Ar gaišu skatu nākotnē

Dana FRANCE, bijusī LNT rīta informatīvā raidījuma 900 sekundes producente (kopš tā izveidošanas 2004. gada oktobrī). Viņai darbs uzteikts bez pamatojuma un bez paskaidrojumiem

- Tie bija lieliski pavadīti 16 gadi. Fantastiska pieredze! Man nav nekā slikta, ko teikt. Patiesībā, jāsaka tā, ka man tagad ir iespēja paraudzīties uz visu no malas un saredzēt iespējas jauniem soļiem un jaunām gaitām. Un, godīgi sakot, man pat gribas jaunas lietas.

Protams, pēdējo gadu laikā no īpašnieku puses varēja redzēt un just, ka šādas pārmaiņas briest. Žēl. Skumji. Par profesionālo ziņu dienesta komandu, kas tika izveidota, turējās gadiem ilgi, un kurā katrs bija personība. Tas bija mūsu lielais veiksmes stāsts. Žēl, ka tas beidzās. Bet labā ziņa ir tā, ka lielākā daļa LNT Ziņu dienesta turpina darbu - zem cita nosaukuma, citā kanālā. Un par to ir prieks. Bet es, ja godīgi, uz savām iespējām nākotnē raugos ļoti gaiši.

Bez rūgtuma, ar pārdomām

Tālis EIPURS, LNT rīta informatīvā raidījuma 900 sekundes moderators, šajā pašā raidījumā atgriezīsies pie skatītājiem 6. janvārī, tikai jau kanālā TV3

- Jā, man piedāvāja turpināt vadīt raidījumu 900 sekundes, un es piekritu. Ir jāskatās uz priekšu, bet vienlaikus jāapzinās tā vērtība, kas bija LNT komandai. Manī nav milzu rūgtuma, bet ir lielas pārdomas par to, kas notiek mediju vidē...

Kolēģi mēģināja sarēķināt LNT kolektīva vidējo darba stāžu, un tie bija padsmit gadi. Tas nozīmē, ka vēl ne tuvu neesmu sasniedzis pamatsastāva vecumu un vēl joprojām tur jūtos - vēl jau LNT eksistē - savā ziņā jaunpienācējs. Līdz ar to man no malas ir diezgan viegli redzēt tā kodolu un vērtības. Un man nudien ir svarīgi, lai tās labās lietas turpinās, lai šīs vērtības tiek paturētas.

Kad es atnācu uz LNT, mans galvenais jautājums bija: kā ir ar žurnālista neatkarību. Un jāatzīst, ka līdz šim ne reizi netiku sajutis nekādu spiedienu vai ietekmēšanu. Tā tiešām bija kvalitatīva žurnālistika, un es gribētu, lai tāda tā arī turpinātos. Jāsaka, ka nekādu ietekmēšanu satura ziņā neesmu jutis arī no All Media Baltics, un tas manī vieš pamatotu cerību, ka šo darbu varēs turpināt darīt. Ja jautā par emocijām, baigi daudz ar tām nemētājos. To jau tikai vēlāk sapratīsim, kas tā emocionāli bijusi par situāciju. Kamēr esam tajā iekšā, tikmēr ir drīzāk apjukums: «Kā tad tā?!» Bet racionāli - es skatos uz priekšu. Ar pagātni paši zinām, kā ir, ja tajā pārāk ilgi uzkavējamies.

*

Moderatora pienākumus beidza pildīt arī Ivo GOLDMANIS, kurš līdztekus minētajam amatam

LNT veidoja arī ārzemju ziņas. Uzņēmuma vadības lēmums par LNT un TV3 apvienošanu viņam nebija pārsteigums. «Kad no janvāra beidzās dienas ziņas, tas bija signāls, ka šis pasākums ilgi neturpināsies. Ļoti daudzi apstākļi par to liecināja.»

Par dizainu - akadēmijā un radio

Ilze DOBELE, LNT Ziņu diktore. Atvadoties no skatītājiem, viņa uzsvēra piedzīvoto prieku - par to, ka viņai bija šī iespēja 23 gadus būt daļai no LNT Ziņām, par komandu, kurā katrs devis labāko no savām spējām, prasmēm un zināšanām, un prieku, ka neviena diena nelīdzinājās citai

- Nekā daudz jau man nav ko stāstīt. Turpinu iepriekš iesākto - jau ceturto semestri esmu vieslektore Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentiem un kopš novembra Latvijas Radio 3 - Klasika vadu raidījumu Kāpēc dizains?, kas uzdod jautājumus un rosina sarunas par dizaina lomu un nozīmi cilvēku ikdienā. Dizainam ir daudz lielāka nozīme, nekā bieži nojaušam, saskatām vai apzināmies, tādēļ šajā raidījumā meklējam atbildes uz jautājumiem par lietām, procesiem un idejām, kas padara mūsu dzīvi vieglāku vai - tieši otrādi - sarežģī to. Dizaina joma man šķiet ārkārtīgi interesants un plašs lauks, ko apzināt, un, ja es ar savām zināšanām varu kādam līdzēt, tad to arī daru.

Uz lekcijām Latvijas Mākslas akadēmijā nāk gan bakalaura, gan maģistra studiju programmu studenti, un tā ir ļoti jauku jauniešu auditorija. Viņi apgūst dizainu, un, uzklausot viņu domas par dizaina dažādo dabu, arī pati mācos.

Savukārt piedāvājums darbam radio nāca jau vasarā, un šo raidījumu, pateicoties Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstam, es vadu ik pārnedēļas - uz maiņām ar dizaina kritiķi, lektori un publikāciju autori Jeļenu Solovjovu.

Bet no jaunā gada sagaidu, ka cilvēki būs tālredzīgāki un spēs pieņemt tādus lēmumus, kas procesus nākotnē ietekmēs labvēlīgi. Cilvēkiem vajadzētu būt asredzīgākiem, spējīgiem redzēt trīs četrus soļus uz priekšu. Tas jebkurā jomā daudz ko palīdzētu sakārtot, un arī visi tie uzdevumi, ko valsts izvirza, būtu vieglāk sasniedzami. Jo risināt problēmas tikai, kad tās jau parādījušās, ir par vēlu. Ja bērns paķer krūzi ar karstu ūdeni, skaidrs, ka viņš applaucēsies. Māte šos soļus zina jau pirms tam. Tā būtu jādomā arī valsts līmenī, bet mēs jau ilgstoši nodarbojamies tikai ar uguns dzēšanu. Tāpēc ikvienā jomā - no vismazākā darbiņa līdz vislielākajam - ir jādomā un jāskatās tālāk, un katram jābūt atbildīgam par to, ko viņš dara. To es mums visiem novēlu. Arī sev.

*

Pēc 16 gadiem

LNT ēterā 30. novembrī no skatītājiem atvadījās Ziņu diktore Daina LIPINIECE:

«Pieteikt nākamās dienas ziņas man vairs iespējas nebūs. Katras beigas ir kaut kā jauna sākums, un pie tā arī paliekam. Paldies jums, mīļie skatītāji, ka esat bijuši šeit kopā ar mums. Uz satikšanos citās vietās un citos laikos.»

Ar jauniem darba uzdevumiem

Andris AUZĀNS, LNT Ziņu moderators, no LNT skatītājiem atvadījās 26. novembra vakarā, sakot, ka šajā amatā pavadījis 23 aizraujošus, jautrus un jaunumu kāres piepildītus gadus

- No 11. decembra strādāju par redaktoru uzņēmumā SDI Media Latvia. Faktiski, mans jaunais darbs ir ļoti līdzīgs tam, kāds tas bija līdz šim, tikai nav jāparādās ekrānā - ir jālabo iespējamās kļūdas un visu veidu nepareizības, kas var būt filmu un seriālu tulkojumos. Gan tajos, kas ierunāti, gan tajos, kas subtitrēti. Arī līdz šim pirms ētera kārtīgi pārlasīju visus ziņu tekstus un bieži vien mana acs nepareizības vietās aizķērās. LNT laikā esmu novērsis ļoti daudz visādu aplamību, kas būtu izgājušas ēterā. Jā, atelpas man īsti nebija, diezgan strauji esmu ķēries klāt jaunajiem pienākumiem. Protams, man vēl ļoti daudz kas jāapgūst, galva ir mazliet dulla, bet es jūtu, ka tikšu ar visu galā.

Patiesībā, jau kopš 2012. gada, kad Andrejs Ēķis pārdeva LNT, gaisā virmoja sajūtas, ka kompāniju skars pamatīgas pārmaiņas. Šīs sajūtas visus mazliet vilka pie zemes, visi par to mazliet satraucās. Nu tas ir noticis. Man šis gads noslēgsies, pieliekot punktu vienam lielam projektam, un ļoti jauki, ka jauno gadu varēšu sagaidīt un uzsākt iedvesmas pilns un ar jauniem darba uzdevumiem.

*

LNT rīta informatīvā raidījuma 900 sekundes moderatores

Kristīnes GARKLĀVAS darbs šajā raidījumā nav beidzies, tas turpināsies kanāla TV3 ēterā - no 6. janvāra. Pamats darba pienākumiem paliks tāds pats, bet, iespējams, kaut kas mainīsies un nāks klāt.

Lai bērni ir priecīgi

Māris GRIGALIS, raidījumu vadītājs, laika ziņu diktors, LNT nostrādājis 20 gadu

- Es esmu TV3 komandā, strādāšu kā laika ziņu diktors raidījumā 900 sekundes, kas TV3 ēterā būs no 6. janvāra. Strādāju radio Star FM, kas arī ir šīs lielās kompānijas sastāvdaļa. Tādā ziņā nekas būtiski nav mainījies, tikai logo - LNT vietā tagad ir TV3.

Šis ir pārmaiņu laiks, un pārmaiņas vienmēr ir vajadzīgas. Un te nav daudz ko filozofēt - tas, ka pārmaiņas būs, mums visiem bija skaidrs jau gana sen. Šāds rezultāts bija nojaušams, un tas bija tikai laika jautājums. Nu tas ir noticis, un tagad būs citādāk.

Bet es priecājos par dzīvi, par savu ģimeni un no jaunā gada sagaidu tikai pozitīvus izaicinājumus. Un bērniem - jaunus zobiņus šķeļamies, jo vecie krīt ārā. Jā, man pats svarīgākais ir ģimene, veselība, lai bērni ir priecīgi un smaidīgi, un tad jau arī viss pārējais veiksmīgi nokārtojas.