Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Bijušais deputāts un ministrs Cilinskis strādā Ekonomikas ministrijā

© Kaspars Krafts/F64

Bijušais Saeimas deputāts un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) kopš septembra strādā Ekonomikas ministrijā (EM), kur ieņem Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta vecākā eksperta amatu.

Cilinskis bija pieteicies konkursā uz EM Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta vecākā eksperta amatu. Izvērtējot saņemtos pieteikumus un kandidātus, konkursa komisija par atbilstošāko kandidātu šim amatam izvirzīja Cilinski.

"Konkursa komisija atzinīgi novērtēja Cilinska zināšanas par klimata un ekonomikas modelēšanas rīkiem, lai novērtētu un analizētu pētniecības projektos iegūtos rezultātus. Tāpat atzinīgi tika vērtēta viņa pieredze sarunu vadīšanā ar Eiropas Komisiju ne tikai Eiropas Savienības (ES) iestāšanās sarunās, kur Latvijai no jaunajām dalībvalstīm bija visvairāk pārejas periodu vides sektorā, bet arī darbā ar 2020.gada emisiju, kas tiek tirgotas ārpus ES emisiju tirdzniecības sistēmas, jautājumiem," informēja EM.

No ministrijas vēstītā izriet, ka Cilinskis amata konkursa gaitā pauda viedokli, ka "Latvijas Nacionālam klimata un enerģētikas plānam 2030"(NKEP2030) būs būtiska nozīme ne tikai Latvijas enerģētikas un vides politikas jomā, bet arī valsts attīstībā kopumā, proti, vai Latvija spēs vidējā termiņā kļūt par inovatīvu un modernu ekonomiku.

Cilinskis arī informējis, ka Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) ir iepazinies ar visiem atbilstošajiem gan Latvijas, gan ES dokumentiem, sākotnējiem aprēķiniem, kādi pasākumi būtu primāri īstenojami, lai sasniegtu iecerētos mērķus. Tāpat viņam bijusi pieredze Nacionālā attīstības plāna izstrādē.

Cilinska galvenie pienākumi Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta vecākā eksperta amatā saistīti ar dažādiem departamenta kompetencē esošiem jautājumiem, tai skaitā darbiem, kas saistīti ar NKEP2030.

"Pēdējā ceturkšņa laikā Cilinskis aktīvi līdzdarbojies NEKP2030 izstrādē, tajā skaitā analītiskās bāzes un plāna stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējuma izstrādē. NEKP2030 tuvākajās dienās tiks iesniegts izskatīšanai valdībā, bet pēc tā apstiprināšanas sāksies darbs pie tajā paredzēto pasākumu ieviešanas, tostarp plānotajiem izvērtējumiem, normatīvo aktu izstrādes un ES direktīvu pārņemšanas," skaidro EM.

LETA jau vēstīja, ka Cilinskis nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās, to pamatojot ar faktu, viņš ir nostrādājis Saeimas deputāta amatā jau astoņus gadus, un, viņaprāt, cilvēks nevar efektīvi darboties, ja ilgu laiku ir vienā amatā un neko nemaina. Cilinskis tolaik piebilda, ka pēc 12.Saeimas sasaukuma beigām viņš vēlētos strādāt nozarē, kas būtu saistīta ar apgūtajām zināšanām - vides un klimata jomā.