Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts iesaka, kā attīstīt tūrismu Latvijā

© Vladislavs Proškins/F64

Darījuma tūrisma attīstīšana nākotnē varētu vecināt tūrisma izaugsmi Latvijā, atzina biznesa augstskolas Turība asociētais profesors Ēriks Lingebērziņš.

Viņš atzīmēja, ka šī joma pagaidām Latvijā balstās lielākoties uz privātajām iniciatīvām, taču atbildīgajām institūcijām ir jāsaprot, ka darījumu tūrisms ir ilgtermiņa investīcija, kas sniegs pienesumu ne tikai tūrisma un viesmīlības nozarei, bet daudzām citām.

Lingebērziņš norādīja - kamēr atpūtas tūrisma segmentā konkurence ir ļoti sīva un uzņēmumiem nākas cīnīties par katru iespēju, darījumu tūrismā joprojām trūkst operatoru un piedāvājumu. "Es aicinātu izmantot iespēju un nenogulēt, kā esam to izdarījuši ar veselības tūrismu. Tā ir liela niša ar spēcīgu potenciālu, bet mēs savu iespēju nogulējām," atgādināja Lingebērziņš.

Viņš piebilda, ka mēģinājumi attīstīt veselības tūrismu ar tādām pašām metodēm kā pirms 30 gadiem likumsakarīgi ir cietuši neveiksmi. "Ja šis tūrisma veids pirms desmit gadiem būtu virzīts kā prioritāte, šodien būtu pavisam citi rezultāti. Un, iespējams, valsts neciestu arī no medicīnas personāla trūkuma," teica profesors.

Tāpat Lingebērziņš uzsvēra, ka Latvijā konkurētspējīgs ir arī dabas tūrisms.

Viņš uzsvēra, ka daba un dabas tūrisms ir viena no Latvijas stiprajām pusēm, kas var kalpot par atslēgu uz daudzu reģionu tirgiem, taču šajā jomā nepieciešama lielāka konkrētība.

"Šobrīd ir īstais laiks, kad aizvien vairāk cilvēku visā pasaulē novērtē tīru vidi un ekoloģisku pārtiku. Kāpēc gan Latvijai nepaziņot visai pasaulei, ka mums ir sajūtām bagātākie meži vai tik tīri ezeru ūdeņi, ka peldoties var arī padzerties?! Mums ir jāiemācās runāt par sevi tik skaļi, lai varētu sadzirdēt. To, ka tas ir iespējams, jau apliecināja mūsu kaimiņi - Viļņas tūrisma kampaņas piemērs bija ļoti labs, par to runāja visi," teica Lingebērziņš.

"Biznesa augstskola Turība" ir reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,134 miljoni eiro. "Biznesa augstskolas Turība" pamatdarbība ir augstākās izglītības pakalpojumu sniegšana.