Alūksnes muzejā apskatāms atrastās Ļeņina skulptūras krūšutēls

Alūksnes muzejā kopš jūnija beigām apskatāma šā gada maija vidū Alūksnes Jaunās pils vīna pagrabā atraktās Ļeņina skulptūras augšējā daļa. Skulptūras vidējā daļa joprojām nav atrasta, aģentūrai LETA pastāstīja muzeja direktore Inita Veismane.

Joprojām nav gūts apstiprinājums versijai, ka skulptūras vidusdaļa atrodas pils ledus pagrabā. Kamēr šajā vietā nav sākti rekonstrukcijas darbi, atrašanās šajā objektā var apdraudēt dzīvību, tādēļ skulptūras iztrūkstošais posms īpaši meklēts netiek.

Līdz šim muzejam tā arī nav izdevies atrast kādu, kas varētu pastāstīt, kādēļ 2,44 metrus garā skulptūra savulaik sagriezta un aprakta. Nav pieteicies neviens notikuma aculiecinieks, taču muzeja direktore spriež, ka kādreiz notikumu iemesls būs zināms.

Kamēr nav zināmi citi iemesli, muzeja darbinieki uzskata, ka skulptūra aprakta, jo piemineklis nav atbildis mākslinieciskajām prasībām, lai to varētu novietot kādā publiskā vietā Alūksnē.

Tikmēr Alūksnes muzeja pagrabā visiem interesentiem apskatei izlikts Ļeņina krūšutēls kopā ar foto materiālu un notikumu aprakstu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Veismane, iedzīvotāji ar interesi nāk apskatīt atradumu, kuru nedaudz ietekmējis laika zobs, taču speciāli bojāts tas neesot.

LETA jau ziņoja, ka Alūksnes ļaužu valodās bieži klīda runas, ka pils tornītī ir kaut kas interesants aprakts. Kad muzeju apmeklēja Rīgas Stradiņa universitātes profesors sociālo zinātņu doktors Sergejs Kruks, tapa skaidrs, ka meklējumi tornītī jāturpina.

Alūksnes pilī jau no pirmās brīvvalsts laikiem ir saimniekojušas daudzas un dažādas iestādes, katra no tām ir atstājusi savas pēdas pils vēsturē, ne vienmēr gan patīkamas. Muzejā trūkst tiešu dokumentālu liecību par šo iestāžu darbību, tāpēc, kad vairāk nekā divu metru dziļumā parādījās skulptūras detaļas, muzeja darbiniekiem bija skaidrs, ka mutvārdu ziņas apstiprinājušās.

Pateicoties Kruka pētījumiem Latvijas Valsts arhīvā, ir iegūts arī dokumentāls apstiprinājums tam, ka Alūksnē pagājušā gadsimta 50.gados ir bijusi izgatavota un pēc tam noslēpumaini pazudusi Ļeņina skulptūra.

Arhīva ziņu hronoloģija: 1957.gada 2.oktobrī Alūksnes rajona Izpildkomiteja lūdz apstiprināt pieminekli. 1957.gada 18.novembrī skulptūra autors Sergejs Opriško, Baltijas kara tehniskās skolas pasniedzējs, raksta Ministru padomei, ka ir izgatavojis V.I.Ļeņina skulptūras modeli, lai uzstādītu Alūksnē. 1958.gada jūnijā Kultūras ministrijas komisija apskatīja skulptūru un aizliedza uzstādīt. 1958.gada 13.jūlijā laikraksts "Cīņa" raksta, ka "pašreiz" pieminekli uzstāda pie kluba, bet novembrī kopiju uzstādīs pilsētas centrā. 1958.gada 25.jūlijā pieminekļu vērtēšanas komisija atgādina, ka piemineklis neatbilst mākslinieciskajām prasībām.

2010.gada 14.maijā strādnieki atrok Jaunās pils vīna pagrabā pieminekļa divas daļas - augšējo un apakšējo.