ASV: Sankcijas Ventspils brīvostai atceltas, pateicoties Latvijas valdības rīcībai

© Žanete Terentjeva/F64

Ventspils brīvostai noteiktās ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finašu ministrijas paziņojuma presei.

Pēc Lemberga un Ventspils Brīvostas pārvaldes iekļaušanas sankcijai pakļauto personu un organizāciju sarakstā Latvijas valdība apstiprinājusi tiesību normas, kas faktiski izbeidz Lemberga kontroli pār Ventspils Brīvostas pārvaldi, un saskaņā ar šīm normām ostu pārraudzīs četri Latvijas valdības iecelti pārstāvji, teikts ASV ministrijas paziņojumā.

Lembergs no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes atkāpās 10.decembrī, tas ir, jau nākamajā dienā pēc iekļaušanas "melnajā sarakstā", norādījusi ministrija.

"ASV apsveic Latvijas valdības straujo reakciju uz [Lemberga] iekļaušanu [sankcijām pakļauto personu sarakstā]. Ventspils Brīvostas pārvaldes izslēgšana [no saraksta] demonstrē mūsu apņēmību cieši sadarboties ar mūsu partneriem cīņā ar korupciju," uzsvēris ASV finanšu ministra vietnieks Džastins Muziničs.

Kā ziņots, trešdien OFAC pavēstīja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Svarīgākais