Vides ministrs Vējonis atbalsta stingrāku prasību noteikšanu kruīza kuģiem Baltijas jūrā

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atbalsta Helsinku komisijas iniciatīvu aizliegt Baltijas jūrā novadīt neattīrītus notekūdeņus no pasažieru kuģiem, aģentūru LETA informēja Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Kristīne Barševska.

Šādas iniciatīvas mērķis ir samazināt notekūdeņu noplūdi no kuģiem, īpaši pasažieru kuģiem un prāmjiem Baltijas jūrā.

"Nav pieņemams, ka pašlaik atļauts novadīt Baltijas jūrā neattīrītus notekūdeņus, kaut arī tas drīkst notiks tālāk nekā 12 jūras jūdžu attālumā no krasta. Šādas darbības veicina eitrofikāciju, jebkurā jūrā, kas nav pieļaujams Baltijas jūrai kā īpaši apdraudētai no eitrofikācijas," uzsvēra ministrs.

Vējonis skaidroja, ka šādu jaunu prasību noteikšana neradīs papildus izmaksas ne kuģiem, ne arī Latvijas ostām, tā kā pirmajiem, tas ir, pasažieru kuģiem un prāmjiem, šīs izmaksas par notekūdeņu nodošanu ostās būs iekļautas jau šobrīd veiktajos maksājumos par ostas pakalpojumu izmantošanu. Savukārt, Latvijas ostas pašlaik jau aktīvi plāno īstenot projektus ostas iekārtu atkritumu pieņemšanai efektivitātes uzlabošanai, tādējādi padarot pieejamas ostas iekārtas atkritumu uzņemšanai, lai gan arī līdz šim nav saņemtas sūdzības par Latvijas ostu atkritumu pieņemšanas iekārtu neatbilstību.

Patlaban Latvijā kuģu un ostu akvatoriju pārbaudes veic Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvalde. Kopumā šī gada sešos mēnešos tika veiktas 719 dažādu kuģu un ostu akvatoriju pārbaudes, tai skaitā 50 kravas kuģi un tankkuģi tika izvēlēti pēc potenciālā riska vai iepriekšējās informācijas. Veikto pārbaužu laikā būtiski pārkāpumi nav konstatēti.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais