Iebilst pret lielāku PVN gan zālēm, gan grāmatām

Kamēr dalās Latvijas iedzīvotāju domas par to, kādām precēm vai pakalpojumiem būtu piemērojama samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme (PVN), nevalstiskās organizācijas uzsākušas iniciatīvu – nepieļaut šī nodokļa kāpumu zālēm un medikamentiem, kā arī grāmatām.

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš norāda – valsti pārskanējusi vēsts, ka, plānojot nākamā gada valsts budžetu, valdība iecerējusi no nākamā gada 1. janvāra zālēm un medikamentiem samazinātās 10% PVN likmes vietā ieviest 21% likmi. "Kamēr neesam saņēmuši oficiālus dokumentus, kas liecinātu par šīm pievienotās vērtības nodokļa likmes izmaiņām, aicinām Saeimu un valdību rūpīgi izsvērt šādas rīcības iespējamās konsekvences," Latvijas Ārstu biedrības valdes vārdā uzsver M. Pļavinš.

Tā vietā, lai palielinātu PVN, ārsti uztur spēkā iepriekšējos piedāvājumus – palielināt akcīzes nodokli tabakai un alkoholiskajiem dzērieniem līdz vidējām Eiropas Savienības likmēm. "Latvijas Ārstu biedrība aicina radīt jaunu nodokli – paaugstinātu pievienotās vērtības nodokli 30% apmērā, ar to aplikt alkoholu, tabaku un saldinātos dzērienus, bet iegūtos papildu ienākumus novirzīt veselības aprūpei," piebilst M. Pļaviņš.

Latvijas Grāmatnieku ģilde un citas organizācijas, kas pārstāv grāmatu izdevējus, tirgotājus, bibliotekārus, aicina parakstīties pret PVN paaugstināšanu grāmatām, pavēstīja ģildē. Akcija norisinās grāmatnīcās, kur ikviens var parakstīties pret PVN paaugstināšanu grāmatām. Kā pārliecinājās Neatkarīgā, vairākās grāmatnīcas dienas laikā jau bija parakstījušies desmitiem cilvēku.

Akcijas organizatori norāda, ka, aizbildinoties ar solījumiem starptautiskajiem aizdevējiem, Finanšu ministrija cenšas par katru cenu panākt atviegloto PVN likmju atcelšanu, radot draudus vairāku nozaru turpmākai pastāvēšanai. Grāmatniecības nozare jau esot pārliecinājusies, kādu neatgriezenisku iespaidu atstāj PVN likmes paaugstināšana, jo no 2009. gada 1. janvāra līdz jūlijam grāmatu piegādēm tika piemērots 21% PVN. Straujā lejupslīde nozarē piespieda Finanšu ministriju atzīt savu kļūdu.

Svarīgākais