Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Raidījums: lūdz pārbaudīt, vai no Zolitūdes lietas noņemtās tiesneses darba nespēja ir pamatota

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Tiesnese Zemitāne izvairījusies no tiešām atbildēm gan par savas prombūtnes cēloņiem, gan prognozēm par atgriešanos darbā, tāpēc Tiesas priekšsēdētāja vērsusies veselības inspekcijā lūdzot izvērtēt viņai izsniegtās darba nespējas pamatotību, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Zolitūdē sabrukušā Maximas veikala lieta, kur dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vēl daudzus sakropļoja, ir smaga gan juridiski, gan emocionāli. Prokuratūra kriminātbildību prasa piemērot septiņiem cilvēkiem un prasītie sodi ir smagi - no trim līdz septiņiem gadiem cietumā.

Apjoma un sarežģītības dēļ krimināllietu pirmajā instancē neskata viens, bet gan trīs tiesneši. Septembrī lieta bija nonākusi noslēdzošajā posmā. Pabeigta tiesas izmeklēšana, nopratinātas 450 personas. Vēl atlika pabeigt debates, uzklausīt replikas un apsūdzēto pēdējo vārdu. Taču vienu darbadienu pirms nākamās nozīmētās tiesas sēdēs septembra vidū tiesnese Dzintra Zemitāne informēja kolēģus, ka ir slima un vairākas nedēļas nebūs.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesnesis Erlens Ernstons raidījumam norāda: "Šajā telefonsarunā netika saņemta tāda ojektīvi ticama informācija, cik tad ilgi būs šāda darba nespēja vai slimošanas ilgums, līdz ar to nebija iespējams prognozēt to nopietno laiku, cik tad ilgi varētu noņemt lietas no izskatīšanas, un es biju spiests vairākas reizes -piecas, nozīmēt un atkal atlikt lietas izskatīšanu."

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas priekšsēdētāja Adrija Buliņa uzsāka saraksti ar sasirgušo tiesnesi, bet saņēma atbildes, ka notiek konsultācijas ar ārstiem. Uz pēdējo īsziņu pirms izšķirošā lēmuma par tiesnešu nomaiņu, atbilde nemaz nepienāca.

Tiesnesei Dzintrai Zemitānei izsniegta darba nespējas lapa un cerams viņa izdarīs visu, lai atrisinātu savas veselības problēmas. Viņa raidījumam "Nekā personīga" atklāj, ka 19.decembrī dosies pie ārsta un, visticamāk, viņai gaidāma smaga rokas operācija. Tiesnese Zemitāne stāsta, ka pēc atvaļinājuma atgriezusies darbā ar sasistu labo roku. Ārsti domājot, ka roka lauzta un izsnieguši viņai darba nespējas lapu. "Un rakstot šos spriedumus man radās sarežģījumi, kuru rezultātā man priekšā ir smaga operācija, " skaidro Zemitāne un apgalvo, ka labprāt būtu atradusies zālē, ja tiesas priekšēdētāja nebūtu no savas puses uzstādījusi prasījumu ka viņai ir jāraksta spriedums.

Neoficiāla informācija liecina, ka Zemitāne bijusi neapmierināta, ka viņai paralēli jāskata vēl citas krimināllietas, un sprieduma rakstīšanā būtu jāpiedalās arī Zolitūdes krimināllietā.

Tiesnešu ētikas kodekss nosaka augstus standartus kā tiesnešiem jāizturas gan darbā, gan ārpus tā. Tiesas priekšsēdētāja plāno vērsties ētikas komisijā, lai tā izvērtē, vai Dzintras Zemitānes attieksme atbilst tiesneša profesijai vai nē.

Kopš Zemitāni Zolitūdes lietā nomainīja ar rezerves tiesnesi, process raiti virzījies uz priekšu. Piecās sēdēs pabeigtas tiesu debates. Plānots, ka spriedumam vajadzētu būt nākamā gada pirmajā pusē.