Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Uzzini, kur šogad mežos drīkst cirst Ziemassvētku eglītes

© Gints Ivuškāns/F64

 Arī šogad Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja doties uz AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajiem mežiem un pārnest mājās Ziemassvētku eglīti, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Pēc "Latvijas valsts mežu" vēstītā, iedzīvotāji drīkst cirst tās eglītes, kas aug ceļa vai grāvja malā, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem.

Eglīti aizliegts cirst jaunaudzēs un jaunā jauktu koku mežā - tur koki ir īpaši stādīti un kopti, lai arī nākotnē veidotos kupla meža ainava.

Vēl eglītes aizliegts cirst publiskajos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapas attēlu uz zaļa fona. Tāpat jāuzmanās, vai izvēlētā eglīte neaug citu īpašnieku mežā.

Pēc "Latvijas valsts mežu" skaidrotā, eglīti var izvēlēties augstumā līdz trim metriem, kuras celma diametrs ir ne vairāk par 12 centimetriem, un eglīti vēlams cirst līdz ar zemi.

"Latvijas valsts meži" informē, ka eglīti bezmaksas drīkst cirst tikai uzņēmuma apsaimniekotajā mežā. "Latvijas valsts meži" teritorijas robežas var atpazīt pēc ceļu malās izvietotajām dzeltenajām zīmēm, kā arī visa robeža ir iezīmēta ar dzeltenām svītrām uz koku stumbriem.

Savukārt orientēties mežā var palīdzēt mobilā lietotne "LVM Geo Mobile" un "www.mammadabakarte.lv", ar tumši zaļo krāsu ir atzīmētas "Latvijas valsts meži" apsaimniekotās teritorijas.

"Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.