Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotāji uzklausīti! Sola jaunu koncepciju stāvlaukuma izveidei Jelgavā

© Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency

Ņemot vērā, ka nospiedošais vairākums iedzīvotāju, kas izteikuši viedokli sabiedriskajā apspriešanā par koku ciršanu stāvlaukuma ierīkošanai skvērā aiz Jelgavas kultūras nama, bijuši pret koku ciršanu, pašvaldība plāno piedāvāt jaunu stāvlaukuma konceptu.

Pašvaldības pārstāve Egita Veinberga skaidroja, ka Būvvaldē iesniegta būvniecības iecere par autotransporta stāvlaukuma izbūvi, izmantojot teritoriju pie Jelgavas kultūras nama. Iecere esot tapusi, ņemot vērā daudzo jelgavnieku iebildumus par autostāvvietu trūkumu kultūras nama apmeklētājiem.

Paralēli stāvlaukuma būvniecības ieceres izskatīšanai pilsētā rīkota publiskā apspriešana iespējamajai koku ciršanai, lai projektu realizētu. Publiskās apspriešanas laikā saņemtas 600 aptaujas lapas un vēstules, kurās izteikts viedoklis par būvniecības ieceres ietvaros plānoto koku ciršanu.

"Par" plānoto koku ciršanu izteikušies 16 respondenti, viedoklis ir anonīms vai nenosakāms deviņiem respondentiem, savukārt "pret" plānoto koku ciršanu savu viedokli pauduši 575 respondenti.

"Ņemot vērā, ka lielākā daļa publiskās apspriešanas respondentu ir izteikušies pret koku ciršanu, atļauja būvniecības iecerē paredzēto koku ciršanai netiks izsniegta," apgalvoja Veinberga.

Savukārt pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" turpinās darbu pie jaunas stāvlaukuma projekta koncepcijas izstrādes pašvaldībai piederošajā teritorijā gar Dobeles un Pasta ielām. Ņemot vērā iedzīvotāju interesi par šo būvniecības ieceri un izskanējušos atšķirīgus viedokļus, pašvaldība izskatīs iespēju to nodot publiskai apspriešanai.

Jau vēstīts, ka pašvaldība Dobeles ielā 1, daļā no skvēra, plānoja izbūvēt stāvlaukumu, kurā paredzētas vietas 105 automašīnām - 79 pašā stāvlaukumā un 26 gar Dobeles ielas posmu. Lai objektu izbūvētu, pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" iecerējusi 16 koku - parasto bērzu, āra liepu, parasto lapegļu - nociršanu, un pilsētā norisinājās publiskā apspriešana par koku ciršanas ieceri.

"Stāvlaukums ir vitāli nepieciešams Jelgavas kultūras nama pasākumu apmeklētājiem un mākslinieciskās pašdarbības un profesionālajiem kolektīviem, jo līdz šim automašīnu novietošana kultūras nama apkārtnē ir bijusi apgrūtināta. Izbūvējamais autostāvlaukums diennakts režīmā nodrošinās kultūras nama apkārtnē dzīvojošo un pārējo Jelgavas iedzīvotāju un tās viesu ērtu un drošu automašīnu novietošanu labiekārtotā un mūsdienīgā ārtelpā," ideju pamatoja domē.

Savukārt iniciatīvas grupa, kas aicinājusi iedzīvotājus piedalīties sabiedriskajā apspriešanā, uzskata, ka koku ciršana "ir pretrunā ar Jelgavas ilgtermiņa attīstības prioritāti veidot pilsētu ar mūsdienīgu un ilgtspējīgu dzīves vidi, kā arī pasliktinās gaisa kvalitāti pilsētas centrā".