Notiks Baltijas reģiona kultūras mantojuma forums un Eiropas Kultūras mantojuma dienas

Septembra sākumā Rīgā notiks divi kultūras mantojuma saglabāšanas un aizsardzības jomā ievērojami notikumi - Eiropas kultūras mantojuma dienas un 4.Baltijas jūras reģiona kultūras mantojuma forums

No 8.septembra līdz 10.septembrim Rīgā norisināsies 4.Baltijas jūras reģiona kultūras mantojuma forums "Kultūras mantojums - mūsdienu izaicinājums", uz kuru ieradīsies kultūras mantojuma profesionāļi no 11 Baltijas jūras reģiona valstīm, savukārt no 10.septembra līdz 12.septembrim notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas.

Šā gada Baltijas jūras reģiona kultūras mantojuma forums ir Latvijas un pārējo Baltijas jūras reģiona valstu veiksmīgas daudzu gadu sadarbības rezultāts un kulminācijas punkts, jo šogad pirmo reizi ir izdevies Rīgā sapulcināt pārstāvjus no visām reģiona valstīm - Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas, Īslandes, Lietuvas, Igaunijas, Latvijas, Polijas, Vācijas un Krievijas.

Forumu ievadīs dažādu reģionālās sadarbības tīklu tikšanās, kā arī trīs tematiski semināri Rīgā Jēzus baznīcā, Jūrmalas muzejā un Tukuma pilsētas muzejā, kā arī izstādes atklāšana Latvijas Arhitektūras muzejā sadarbībā ar Latvijas Mākslas Akadēmiju.

Foruma galvenais notikums ir divu dienu konference, kuras rezultātā tiks pieņemta kopīga rezolūcija, Rīgā Spīķeru radošajā kvartālā. Forumu ievadīs Dānijas parlamenta ģenerālsekretārs un bijušais Dānijas Nacionālā muzeja direktors Karstens Larsens un Eiropas Attīstības komisārs Andris Piebalgs. Konferences lektori būs tādi izcili savas jomas profesionāļi kā Francijas arhitekts Eduārs Fransuā, arhitekts Meinhards fon Gerkāns, Krievijas kultūras fonda prezidenta padomnieks Leonīds Arinšteins un Krievijas Arhitektu savienības viceprezidents Aleksandrs Skokans, Zviedrijas Zinātniskās padomes locekle, mākslas vēsturniece Lisbeta Sēderkvista un citi.

Īpaši Forumam reģionālās sadarbības darba grupas ir izveidojušas izstādi “Vēsturisko kuģu saglabāšana” un radījušas dokumentālo filmu „Mūsu vēsture zem ūdens. Kultūras mantojums Baltijas jūrā”, kas būs skatāmas Foruma laikā Spīķeros un Jūrmalas pilsētas muzejā.

Rīgas Foruma galvenie organizatori Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Baltijas jūras valstu uzraudzības grupa kultūras mantojuma aizsardzībai. Forums tapis pateicoties UNESCO Pasaules mantojuma fonda un Francijas UNESCO Konvencijas atbalsta fonda finansiālajam atbalstam.

Noslēdzot forumu, 10.septembrī plkst.18 Kalnciema ielas kvartālā tiks atklātas ikgadējās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuras, tāpat kā forums, veltītas tēmai "Kultūras mantojums - mūsdienu izaicinājums".

11.septembrī un 12.septembrī 48 objekti no visas Latvijas būs atvērti interesentiem. Tie izvēlēti ar mērķi īpaši uzsvērt domu, ka cilvēku dzīves kvalitāti visvairāk ietekmē spēja izprast vidi, aktīvi reaģēt uz apkārt notiekošo, saglabāt vērtības, turpināt to, kas vietai ir raksturīgs un īpašs, kā arī radīt jaunas vērtības.

Svarīgākais