Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Paraolimpiešiem piešķirs prēmijas

Paraolimpietis Aigars Apinis © Kaspars Krafts/F64

Ministru kabinets šonedēļ par izciliem sportistu sasniegumiem nolēma piešķirt naudas balvas vairākiem Latvijas paraolimpiskajiem sportistiem. Kopumā valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēs balvām un nodokļu nomaksai 135 000 eiro.

2019. gada pasaules čempionātā paravieglatlētikā Latvijas Paralimpiskās komitejas sportisti izcīnīja divas pirmās vietas - Diāna Dadzīte šķēpa mešanā un Aigars Apinis diska mešanā. Saskaņā ar noteikumiem, kā piešķir balvas par gada sasniegumiem (pieteikumi jāiesniedz un jāizskata jau oktobrī pirms virzīšanas uz Ministru kabinetu), pastāvēja risks, ka abi izcilie parasportisti tās varētu nesaņemt, jo pasaules čempionāts norisinājās novembrī, bet 2020. gadā jau gaidāmas paraolimpiskās spēles.

Noteikumi ierobežo balvu piešķiršanu, proti, neatkarīgi no sasniegumiem gadā var piešķirt balvu tikai par vienu sasniegumu. Latvijas Nacionālā sporta padome, izvērtējot šo sportistu sasniegumu ietekmi uz paraolimpiskā sporta attīstību, nolēma virzīt valdībā šo jautājumu vēl šogad. Sportistei Diānai Dadzītei tiks piešķirta 28 458 eiro balva, ieskaitot 6219 eiro nodokļu samaksai, tādu pašu prēmiju saņems arī Aigars Apinis. Naudas balvas piešķirtas arī abu sportistu treneriem Zigfrīdam Jūliusam Vegeneram un Aldim Šūpulniekam, kā arī atbalsta personām.

Naudas balva 5122 eiro apmērā piešķirta arī sportistam Rihardam Snikum par Eiropas čempionātā paraiejādē izcīnīto trešo vietu, arī viņa treneriem, kā arī balvu 28 458 eiro pirms nodokļu nomaksas saņems Latvijas Nedzirdīgo sporta federācijas sportiste Zane Embrekte par pasaules nedzirdīgo čempionātā peldēšanā izcīnīto pirmo vietu 200 m brīvajā stilā.