Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ķīmijterapeiti: steidzami jāpilnveido vēža pacientu ārstēšana

GRIB BŪT SADZIRDĒTI. Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija ir gatava aktīvi iesaistīties onkoloģijas nozares attīstībā un panākt, lai tās viedoklis tiktu uzklausīts būtisku veselības politikas lēmumu pieņemšanā, norāda asociācijas valdes locekle Iveta Kudaba. Ķīmijterapeiti rezolūcijā aicina domāt par risinājumiem, lai atslogotu ārstu un māsu darbu no birokrātiskiem pienākumiem, lai vairāk laika varētu veltīt saziņai ar vēža pacientiem. © Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija aicina valdību, Saeimu un Veselības ministriju, izstrādājot jauno onkoloģijas nozares attīstības plānu 2021.–2025. gadam, ievērojami lielāku uzmanību veltīt vēža pacientu ārstēšanas pilnveidošanai. Jaunajā plānā ir jāparedz finansējuma palielinājums jaunākajiem vēža medikamentozās ārstēšanas līdzekļiem atbilstoši reālajam vēža pacientu skaitam, tuvinot to pieejamību Latvijā Eiropas Savienības valstu praksei.

Ķīmijterapija Latvija jau desmit gadus ir patstāvīga specialitāte, tāpēc, atzīmējot desmitgadi, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija konferencē analizēja pašreizējo situāciju un pieņēma arī valsts atbildīgajām iestādēm rezolūciju. Izstrādājot jauno onkoloģijas nozares attīstības plānu 2021.-2025. gadam, ķīmijterapeiti aicina veselības politikas veidotājus ievērojami lielāku uzmanību pievērst vēža pacientu ārstēšanas pilnveidošanai. Pašlaik spēkā esošajā plānā liela daļa satura ir veltīta vēža profilaksei un sabiedrības veselībai, kam nav tiešas ietekmes uz būtiskāko onkoloģijā sasniedzamo mērķi - panākt garāku vēža pacientu dzīvildzi un uzlabot dzīves kvalitāti. «Vēža pacientu medikamentozajā ārstēšanā pēdējos desmit gados ir notikušas ievērojamas pārmaiņas. Klasisko ķīmijterapiju papildina hormonterapija, mērķterapija, imūnterapija, ģenētiskā testēšana un citas iespējas. Medikamenti kļūst pieejami arī tādām audzēju lokalizācijām, kam agrāk zāļu nebija vispār,» uzskata Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes locekle Iveta Kudaba.

Lai nepieļautu, ka jaunajā onkoloģijas attīstības plānā nākamajiem četriem gadiem ietvertās idejas un labie nodomi daudzās pozīcijās paliek uz papīra, kā tas ir pašlaik, asociācija aicina katrai plānotajai aktivitātei paredzēt mērķtiecīgu un reāli nodrošināmu valsts finansējumu.

Ķīmijterapeiti arī aicina nekavējoties sākt onkoloģisko pacientu reģistra izveidi, lai nodrošinātu vēža pacientu uzskaiti, analizētu ārstēšanas rezultātu efektivitāti un kvalitāti. «Bez datiem un to analīzes nav iespējama nozares attīstība - nav iespējams zinātniski pētnieciskais darbs, dalība klīniskajos pētījumos, nevaram veidot izmaksu efektīvu ārstēšanas sistēmu,» uzsver jaunievēlētā asociācijas vadītāja, Stradiņa slimnīcas Onkoloģijas klīnikas ķīmijterapeite Aija Geriņa-Bērziņa. Lai uzlabotu zāļu pieejamību, ārsti aicina plānā paredzēt līdzekļu palielinājumu jaunākajiem vēža medikamentozās ārstēšanas līdzekļiem atbilstoši reālajam vēža pacientu skaitam, kā arī pārskatīt apmaksas tarifus ķīmijterapijas manipulācijām.