Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Mudina atvēlēt garantētu finansējumu, lai ārstētu vēža pacientus

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © Oksana Džadana/F64

Izstrādājot jauno onkoloģijas nozares attīstības plānu 2021. līdz 2025.gadam, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija (LOĶA) aicina veselības politikas veidotājus atvēlēt garantētu finansējumu vēža pacientu ārstēšanai, informēja LOĶA priekšsēdētāja Aija Geriņa-Bērziņa.

Kā uzsver ķīmijterapeiti, šobrīd spēkā esošajā plānā liela daļa satura ir veltīta vēža profilaksei un sabiedrības veselībai, kam neesot tiešas ietekmes uz būtiskāko onkoloģijā sasniedzamo mērķi - panākt garāku vēža pacientu dzīvildzi un uzlabot dzīves kvalitāti.

Šī un citas prasības onkoloģijas nozares attīstībai iekļautas Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas (LOĶA) rezolūcijā, kas tika apspriesta otrdien asociācijas konferencē "Ķīmijterapija - onkoloģijas progresa virzītāja", atzīmējot ķīmijterapijas specialitātes desmitgadi Latvijā.

Kā konferencē uzsvēra LOĶA priekšsēdētāja, asociācija ir gatava aktīvi iesaistīties onkoloģijas nozares attīstībā un panākt, lai tās viedokli uzklausa onkoloģijai būtisku lēmumu pieņemšanā.

Jaunā asociācijas valde turpmākajā darbā redz trīs galvenos virzienus - zinātniski pētnieciskā darba attīstība, jauno speciālistu piesaiste, kā arī komunikācijas pilnveidošana ar pacientiem, citu nozaru ārstiem un valsts veselības institūcijām.

Lai nepieļautu, ka jaunajā onkoloģijas attīstības plānā nākamajiem četriem gadiem iekļautās idejas un labie nodomi daudzās pozīcijās paliek uz papīra, kā tas ir patlaban, asociācija aicina katrai plānotajai aktivitātei paredzēt mērķtiecīgu un reāli nodrošināmu valsts finansējumu.

Lai uzlabotu zāļu pieejamību, LOĶA aicina jaunajā plānā paredzēt līdzekļu palielinājumu jaunākajiem vēža medikamentozās ārstēšanas līdzekļiem atbilstoši reālajam vēža pacientu skaitam.

Ķīmijterapeiti arī aicina nekavējoties sākt darbu pie onkoloģisko pacientu reģistra izveides, lai nodrošinātu vēža pacientu uzskaiti, analizētu ārstēšanas rezultātus, to efektivitāti un kvalitāti. "Bez datiem un to analīzes nav iespējama nozares attīstība - nav iespējams zinātniski pētnieciskais darbs, dalība klīniskajos pētījumos, nevaram veidot izmaksu efektīvu ārstēšanas sistēmu," uzsvēra Geriņa-Bērziņa.

Rezolūcijā iekļautas arī vairākas prasības ķīmijterapeitu darba apstākļu uzlabošanai un pilnveidošanai. Lai atslogotu ārstu un medicīnas māsu ikdienu no pienākumiem, kuru veikšanai nav nepieciešama medicīniskā izglītība, LOĶA ierosina nodrošināt onkoloģiskajās ārstniecības iestādēs papildpersonālu onkoloģisko pacientu plūsmas koordinēšanai, informēšanai par ārstniecības procesa norisi un terapijas blaknēm, kas šobrīd aizņem nesamērīgi lielu onkologu ķīmijterapeitu darba laiku.

"Atslogojot ķīmijterapeitu ikdienu, ārsti vairāk laika varēs veltīt pozitīvai, atbalstošai komunikācijai ar vēža pacientiem un viņu tuviniekiem, ko esam izvirzījuši par prioritāti," uzsvēra Geriņa-Bērziņa.

Savukārt, lai kompensētu onkoloģijas nozarē nodarbinātā medicīnas personāla smagos darba apstākļus un apturētu darbinieku aizplūšanu, LOĶA aicina onkologu ķīmijterapeitu un māsu atalgojuma noteikšanā pārskatīt apmaksas tarifus ķīmijterapijas manipulācijām.

Rezolūcija tiks iesniegta veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP), Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, informēja LOĶA priekšsēdētāja.