Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā uz rehabilitāciju ierodas Krievijā arestu piedzīvojušie ukraiņi

© Kaspars Krafts/F64

Šodien uz rehabilitāciju Latvijā ieradīsies Krievijā arestu piedzīvojušie ukraiņu politieslodzītie un Kerčas jūras šaurumā nelikumīgi aizturētie jūrnieki.

Novembra sākumā ĀM lūdza valdībai piešķirt šim mērķim 34 186 eiro.

Jau ziņots, ka 7.septembrī Krievija atbrīvoja 11 Ukrainas politieslodzītos, tai skaitā, 2014.gadā Krimas pussalā arestēto režisoru Oļehu Sencovu, kā arī 24 Kerčas jūras šaurumā nelikumīgi aizturētos Ukrainas jūrniekus.

ĀM norāda, ka minēto personu aresta laikā Krievijā tika saņemta informācija par to fizisku ietekmēšanu un nestabilo veselības stāvokli. Pēc politieslodzīto un jūrnieku atbrīvošanas Ukrainas puse ir secinājusi, ka virknei minēto personu ir dažādas pakāpes veselības problēmas, informēja ministrijā.

Ņemot vērā Latvijas iepriekš sniegto palīdzību un aktuālo situāciju Ukrainā, pēc minēto cilvēku atbrīvošanas tieši Latvija izteikusi priekšlikumu uzņemt viņus rehabilitācijai, un piedāvājusi 11 politieslodzītos Latvijā uzņemt šogad. Savukārt Ukrainas puse izteica lūgumu Latvijai apsvērt iespēju katru politieslodzīto uzņemt kopā ar vismaz vienu viņa ģimenes locekli.

Attiecīgi šogad Latvijā plānots uzņemt 11 politieslodzītos un vienu katra politieslodzītā ģimenes locekli, tātad kopā 22 personas.

Personām paredzēts nodrošināt desmit dienu rehabilitācijas kursu Latvijā no šodienas līdz 21.decembrim. Tiks segti arī ceļošanas izdevumi, apdrošināšana un rekreācijas programma. Tāpat tiks nodrošināta viņu nogādāšana no lidostas "Rīga" līdz Nacionālajam rehabilitācijas centram "Vaivari"" un no rehabilitācijas centra līdz lidostai.

ĀM skaidro, ka attiecīgo finanšu līdzekļu nodrošināšana atbilst Latvijas ārpolitiskajām interesēm sniegt humānās palīdzības atbalstu Ukrainai.

Kā ziņots, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) oficiālās vizītes laikā Ukrainā, kas norisinājās oktobrī, Ukrainas amatpersonām apliecināja, ka Latvija ir gatava rehabilitācijai uzņemt no Krievijas atbrīvotos Ukrainas politieslodzītos un jūrniekus.

Tāpat ministrs pauda gatavību turpināt sniegt Ukrainai humanitāro un medicīnisko palīdzību Krievijas un Ukrainas konfliktā cietušajiem.