Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Varētu būtiski samazināt naudas sodu par amatpersonas deklarācijas laicīgu neiesniegšanu

© EPA/SCANPIX/LETA

Valdība otrdien, 10.decembrī, skatīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sagatavotos grozījumus likumā, kas paredz vairāk nekā uz pusi samazināt naudas sodu par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktā termiņā.

Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" paredz noteikt, ka sods par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā, deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā būtu līdz 150 eiro, savukārt pašlaik Administratīvo pārkāpumu kodekss par šādu pārkāpumu paredz līdz 350 eiro sodu.

KNAB norāda, ka par minēto pārkāpumu līdz šim pārsvarā piemērots naudas sods līdz 50 eiro. Tikai retos gadījumos naudas sods piemērots 100 līdz 350 eiro apmērā.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā par amatpersonas mantu, darījumiem, finanšu instrumentiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem vai citiem ienākumiem, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, vai par deklarācijas neiesniegšanu pēc valsts institūcijas brīdinājuma, varēs piemērot naudas sodu līdz 350 eiro, nosakot amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.

Par likumā noteikto valsts amatpersonu sarakstu un to grozījumu neiesniegšanu noteiktā kārtībā, kā arī par nepilnīgu šādu sarakstu iesniegšanu, iestādes vadītājam varēs piemērot naudas sodu no 70 līdz 210 eiro.

Par likumā valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā varēs piemērot naudas sodu no 70 līdz 700 eiro, nosakot valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.Par likumā noteikto pienākumu nepildīšanu attiecībā uz interešu konflikta novēršanu piemēros naudas sodu līdz 350 eiro, nosakot valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.

Minētos administratīvos pārkāpumus kontrolēs Valsts ieņēmumu dienests un KNAB.

Plānots, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu. Valdība iepriekš lēma, ka Administratīvās atbildības likums stāsies spēkā 2020.gada 1.jūlijā. Tiesību normas, kas šobrīd nosaka atbildību un soda apmēru par administratīvajiem pārkāpumiem, pēc Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanās tiks kodificētas un iekļautas attiecīgajos speciālajos nozaru normatīvajos aktos.