Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Reģionālo maršrutu autobusa biļetes būs par 10 centiem dārgākas; pieaugs arī vilciena biļešu cena

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Šodien, 2019. gada 6. decembrī, Sabiedriskā transporta padome lēma, ka no 2020. gada 15. janvāra reģionālo maršrutu autobusos biļetes cena pieaugs par 10 centiem, bet vilcienos – par 10 vai 20 centiem (atkarībā no reģiona). Vienlaikus braucieniem vilcienos tiks palielināts atlaižu klāsts, tajā skaitā kļūs lētākas internetā iegādātās biļetes, liecina medijiem sniegtā informācija.

Pēdējo gadu laikā ir pieaugušas ar sabiedriskā transporta nodrošināšanu saistītās izmaksas un līdz ar to arī nepieciešamais valsts budžeta finansējums, bet reģionālo maršrutu tarifi nav palielinājušies kopš 2012. gada un šobrīd tie neatbilst reālajai tirgus situācijai. Pasažieru pārvadājumu ar autobusiem izmaksas šajā laika posmā ir pieaugušas par aptuveni 14%, bet ar vilcieniem - par 30%. 2012. gadā ieņēmumi no biļetēm spēja nosegt 57% no pārvadātāju izmaksām, savukārt pērn ieņēmumi no biļetēm veidoja vairs tikai 46%. Tas nozīmē, ka šobrīd vairāk nekā pusi no visām izmaksām, kas rodas, nodrošinot sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos maršrutos, sedz valsts.

Gan starppilsētu, gan vietējās nozīmes maršrutos maksa par braucienu autobusā pieaugs par 10 centiem. Savukārt vilciena biļetes cena A un B zonas robežā palielināsies par 10 centiem, bet, braucot tālākos posmos, tā pieaugs par 20 centiem. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz būtisko atšķirību starp autobusa un vilciena biļetes cenām.

Pēdējos gados esam strādājuši pie maršrutu tīkla pārskatīšanas, būtiski pastiprinājuši kontroli autobusos, veikuši dažādus pasākumus pasažieru piesaistīšanai, samazinot autobusu parka vidējo vecumu, paātrinot reisu izpildes laiku, uzlabojot maršrutu plānošanu interneta vidē, ieviešot abonementa biļetes un bezskaidras naudas norēķinus. Tomēr šo gadu laikā ir būtiski pieaugusi degvielas cena un dažādas ar transportlīdzekļu uzturēšanu un apkopi saistītās izmaksas, ir palielināts atalgojums autobusa vadītājiem, tāpēc ar veiktajiem pasākumiem nepietiek, lai uzturētu reģionālo maršrutu tīklu līdzvērtīgā apjomā, kā tas ir šobrīd. Turklāt no nākamā gada gaidāms akcīzes nodokļa likmes palielinājums degvielai, kas attiecīgi palielinās izmaksas vēl vairāk,” uzsver Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Pasažieriem joprojām būs iespēja iegādāties abonementa biļeti, tādējādi maksājot par braucienu lētāk. Abonementa biļetes braucieniem autobusos arī turpmāk nodrošinās atlaidi 10%, 15% vai 20% apmērā, bet vilcienā atlaides apmērs var sasniegt pat 46%. Iedzīvotājiem, kuri abonementa biļeti iegādāsies pirms 15. janvāra, tiks nodrošināta iespēja to izmantot līdz derīguma termiņa beigām.