Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Iekšlietu ministrs: Cīņā ar kontrabandu valstij ir jāinvestē jaunākajās tehnoloģijās

© Kaspars Krafts/F64

Cīņā ar kontrabandu svarīgākā loma ir uz valsts robežas izvietoto tehnoloģiju modernizēšanai, lai kravas tiktu automātiski skenētas un analizētas, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Viņš uzsvēra, ka valstij ir jāinvestē jaunākajās tehnoloģijās, lai Latvijā ievestās kravas uz robežas tiktu skenētas automātiski, turklāt tas notiktu paralēli cilvēka darbam, proti, datorprogramma neatkarīgi no muitnieka vai robežsarga analizētu kravas saturu un signalizētu, ja tiek pamanīts kas aizdomīgs.

Aizdomīgās kravas atkārtoti varētu pārbaudīt arī Rīgā, piebilda ministrs.

Vaicāts, kas ir vajadzīgs, lai visus nepieciešamos uzlabojumus ieviestu, Ģirģens atbildēja, ka tas ir "tikai gribas un naudas jautājums". Konkrētas summas ministrs neminēja, norādot, ka vispirms būtu jāizvērtē aktuālais tehnoloģiju piedāvājums.

Kā ziņots, meklējot risinājumus kontrabandas apkarošanai, Tieslietu un Iekšlietu ministrijas amatpersonas konceptuāli vienojušās gatavot likuma grozījumus, lai pastiprinātu kriminālatbildību nelegālo cigarešu tirgotājiem, iepriekš informēja Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Kontrabandas apkarošanas jautājums īpaši aktualizējās pēc tam, kad 21.novembrī un 22.novembrī likumsargi Rīgas Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā tika aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem.

Aģentūras LETA novērojumi liecina, ka RCT teritorijā gadiem ilgi tika tirgotas kontrabandas cigaretes, bet Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" bija noskaidrojis, ka nelegālo cigarešu tirgoņi no administratīvajiem sodiem nebaidās - naudu no viņiem nevarot piedzīt, jo neesot oficiālu ienākumu.