Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pūce no Saeimas tribīnes kārtējo reizi velta kritiku Rīgas domei

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Rīgas pārvaldību sistemātiski vajā nozīmīgi pārkāpumi, arī korupcijas skandāli un budžeta līdzekļu izšķērdēšana, šodien debatēs Saeimā sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Viņš uzstājās debatēs saistībā ar šodien Saeimas apstiprināto rīkojumu līdz 2020.gada 12.martam pagarināt ārkārtējās situācijas regulējumu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā.

Politiķis norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vairākkārtīgi ir vērsusi Rīgas domes uzmanību uz problēmām sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā Rīgā un vairākkārtīgi šogad informējusi domi par konstatētiem atkārtotiem normatīvo aktu pārkāpumiem. "Diemžēl reāla darbība to novēršanai nav sekojusi," secinājis Pūce.

Ministrs norādīja, ka pēc septembrī valdības un Saeimas lemtā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, neskatoties uz vairākkārtējiem ministrijas pieprasījumiem un atgādinājumiem, dome joprojām esot demonstrējusi nespēju pildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - atkritumu apsaimniekošanas atbilstošu nodrošināšanu.

"Ministru kabinets uzskata, ka Rīgas domes bezdarbība atkritumu apsaimniekošanas jautājumu risināšanā ir bezatbildīga, tā ir pretēja rīdzinieku interesēm, un tā ir pretrunā ar likumu," uzsvēra Pūce.

Viņš norādīja, ka šonedēļ Rīgas dome ir vairākkārtīgi nākusi klajā ar publiskiem paziņojumiem, ka tā esot izpildījusi ministrijas un Ministru kabineta rīkojuma uzdevumus. Tomēr šie paziņojumi "tikai epizodiski atbilst patiesībai," pauda politiķis. Ministrs norādīja, ka atkritumu savākšana un norēķināšanās par pakalpojumu kopš septembra vidus ir bijusi iespējama tikai un vienīgi tāpēc, ka ir spēkā rīkojums par ārkārtējo situāciju.

Kopš Rīgas domes tā laika priekšsēdētāja atstādināšanas pavasarī nestabilitāte un domes nespēja pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas "progresē dienām un mēnešiem," uzsvēra Pūce. "Laba pārvaldība iet roku rokā ar korupcijas līmeņa samazināšanos, bet Rīgu sistemātiski vajā nozīmīgi pārkāpumi, korupcijas skandāli, nelegālas darbības, budžeta līdzekļu izšķērdēšana, fiktīvi darbinieki un tamlīdzīgi," pauda politiķis.

Viņš norādīja, ka, esot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā, 21.novembrī brīdināja Rīgas domi, ka, ja tā nenovērsīs ministrijas konstatētos ilgstošos un atkārtotos likuma pārkāpumus sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā, iestāsies pamats domes atlaišanai. Pašlaik ministrijas speciālisti vērtējot Rīgas domes atbildi.

"Varu apsolīt, ka vēl šīs nedēļas laikā ministrija paudīs savu viedokli par to, kādi ir tālākie juridiski veicamie darbi," pauda Pūce, norādot, ka ministrijas rīcība esot vērsta uz to, lai pašvaldībās tiktu nodrošināts tiesisks un efektīvs pašvaldības darbs iedzīvotāju interesēs.

Kā ziņots, Rīgas domes vadība iepriekš vairākkārt paudusi nostāju, ka atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētai ārkārtējās situācijas regulējuma pagarināšana nav nepieciešama.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) bija nosūtījis vēstuli Ministru kabinetam un VARAM, informējot, ka saistībā ar šo lēmumu lietas, ko plānots uzdot pašvaldībai, jau esot izpildītas un tiekot nodrošināta atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nepārtrauktība.

Tikmēr Pūce uzskata, Rīgas pašvaldība ir zaudējusi savas organizatoriskās spējas un, pretēji tam, ka valdība un Saeima līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu bija devusi uzticības kredītu - iespēju sakārtot atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanu pašvaldībā, tas šajos trīs mēnešos nav darīts, un šī iespēja nav izmantota saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Lai gan Rīgas dome sarunu procedūras ceļā ir vienojusies ar atkritumu apsaimniekošanas komersantiem par sadzīves atkritumu savākšanas pakalpojumu turpināšanu, līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamnedēļ iedzīvotājiem un komersantiem nav iespējams noslēgt jaunus līgumus par pakalpojuma saņemšanu, uzskata VARAM.