Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gaidāma šķidra un gara ziema

© Edmunds Brencis /F64

Barga ziema nav gaidāma, bet ilga gan, prognozē fenologs Vilis Bukšs. Tā būs līdzīga jau aizvadītajai ziemai, un ap Ziemassvētkiem varētu uzsnigt sniegs, kas noturētos līdz jaunajam, 2020. gadam.

Tādi laikapstākļi kā pašlaik varētu saglabāties līdz Zvaigznes dienai (6. janvārim). Viņa vērojumi dabā liecina, ka decembra otrajā pusē varētu uzsnigt sniegs, un ap to laiku zemledus makšķernieki varētu kāpt uz ledus, jo tad tas būtu gana biezs, prognozē V. Bukšs. Ap Ziemsvētkiem vietām gaidāmi lielāki mīnusi - 15 līdz 18 grādu zem nulles. Janvāra otra puse un februāra pirmā puse varētu ziemas prieku cienītājus priecēt ar salu līdz mīnus 15 grādiem, bet ne visā valstī un ne ilgstoši. Gada aukstākajos mēnešos laikapstākļi un gaisa temperatūra būs līdzīga jau aizvadītajai ziemai.

Tā kā decembrī vēl baltie vizbuļi un zalktenītes redzētas ziedam, kurmji zemi rok uz nebēdu un gājputni vakaros salasās kāsī un laižas prom - pēc šīm pazīmēm V. Bukšs secina, ka gaidāms vēls pavasaris. Tā pa īstam ziema atkāpsies, tikai sākot no Lieldienām.

V. Bukšs brīdina, ka atkušņi janvārī varētu sniega segu samazināt līdz minimumam un iestāsies kailsals, kā noticis 2010. gadā, tāpēc var nākties glābt sala neizturīgos augus, kurus vairs nesargās sniega kārta.

Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka 2019. gads noslēdz dekādi ar rekordaugstu globālo gaisa temperatūru un jūras līmeni, kā arī ievērojamu ledāju atkāpšanos, ko virza cilvēka radītās siltumnīcefekta gāzes, raksta ziņu aģentūra LETA. Pēdējo piecu un desmit gadu vidējā globālā gaisa temperatūra gandrīz noteikti būs visaugstākā novērojumu vēsturē, savukārt 2019. gads, visticamāk, būs otrais vai trešais siltākais gads.

Šogad Latvijā jau ir pārspēti vairāk nekā 280 maksimālās un 60 minimālās gaisa temperatūras rekordi. Latvijā 2019. gada janvāra - novembra vidējā gaisa temperatūra bija plus 8,7 grādi, tādējādi šis gads pagaidām ir siltākais novērojumu vēsturē - kopš 1924. gada. Ņemot vērā prognozes decembrim, pastāv liela iespēja, ka šis gads kļūs par pašu siltāko vai dalīs šo titulu ar 2015. gadu.

Vissiltākā - 2015. - gada vidējā gaisa temperatūra bija plus 7,8 grādi, bet no janvāra līdz novembrim temperatūra caurmērā bija plus 8,3 grādi - četras grāda desmitdaļas zemāka nekā šogad.

Šogad tikai janvārī un jūlijā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija zemāka par normu, savukārt februāris bija pat 4,5 grādus siltāks nekā ierasts. Jūnijs ar vidējo gaisa temperatūru plus 18,6 grādi jeb 3,8 grādi virs normas kļuva par siltāko jūniju Latvijas novērojumu vēsturē.