Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Iepirkumu sūdzību līderis – būvniecības nozare

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Analizējot izskatīšanai pieņemtās sūdzības par Publisko iepirkumu likuma, Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma, Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likuma un Publiskās un privātās partnerības likuma iepirkuma procedūras pārkāpumiem attiecībā uz konkursiem vai sarunu procedūrām, no Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) apkopotās informācijas redzams, ka visvairāk to ir bijis par būvdarbiem.

Pērn par būvdarbu iepirkumiem saņemtas 94 sūdzības jeb 27 procenti no visām sūdzībām. Šā gada pirmajā pusgadā saistībā ar iepirkumiem šajā nozarē izskatīšanai IUB saņemta 31 sūdzība jeb piektdaļa no visām sūdzībām. Tajā pašā laikā pilnīgi neviena iebilduma šā gada pirmajā pusē nebija ne par juridiskajiem pakalpojumiem, ne par mežizstrādi. Pērn vairāki desmiti sūdzību saņemts par mehānisko transportlīdzekļu, medicīnas preču, kā arī par IT preču un pakalpojumu iepirkumiem. Par iepirkumiem pārtikas un apsardzes nozarēs - par katru iesniegtas 11 sūdzības, bet mazāk nekā desmit iesniegumu par degvielas, būvuzraudzības, juridisko pakalpojumu, atkritumu, apdrošināšanas iepirkumiem.

Kopumā šā gada pirmajā pusē par Publisko iepirkumu likuma, Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma, Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likuma un Publiskās un privātās partnerības likuma iepirkuma procedūras pārkāpumiem attiecībā uz konkursiem vai sarunu procedūrām saņemta 151 sūdzība, tajā skaitā 88 par vērtēšanas procedūru, 63 - par nolikumu. Tiesa, ne visas sūdzības iegūst tālāku virzību. Pērn kopumā tika atsaukti 80 iesniegumi, šogad pirmajā pusgadā - 36 sūdzības.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu par sūdzību iesniegšanu par iepirkuma procedūras rezultātiem ir paredzēts depozīta maksājums.