Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Notiks labdarības koncerts Rīgas Katoļu ģimnāzijas īpašo audzēkņu atbalstam

© Publicitātes foto

Ceturtdien, 5. decembrī, plkst. 19.00 Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē notiks labdarības koncerts “Mana dziesma tev”, kurā piedalīsies sabiedrībā zināmi dziedātāji un mūziķi. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Šo Ziemassvētku pasākumu rīko labdarības fonds “BeOpen” sadarbībā ar Rīgas Katoļu ģimnāziju, un tā mērķis ir savākt līdzekļus lifta ierīkošanai ģimnāzijā, lai atvieglotu ikdienu bērniem ar kustību traucējumiem, tostarp tiem, kas pārvietojas ratiņkrēslā vai izmanto citus palīglīdzekļus.

Pirms koncerta notiks Svētā Mise, un dievkalpojumu vadīs arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

Tāpat jūs varat palīdzēt, līdz 10. decembrim piezvanot uz programmas “Zaļā lampa” labdarības tālruni 90006384 (maksa par zvanu 1,42 eiro). Šis tālrunis piesaistīts fonda “BeOpen” ziedojumu kontam.

Rīgas Katoļu ģimnāzijā mācās vairāki bērni ar kustību traucējumiem. Arī mācībspēku vidū ir skolotāja ar kustību traucējumiem. Patlaban skolā esošo liftu nevar izmantot.

Skolā valda ģimeniska gaisotne, tāpēc tā ir piemērota bērniem ar īpašām vajadzībām. Skola labprāt uzņemtu vairāk audzēkņu ar invaliditāti. Taču, lai šie bērni varētu pārvietoties pa skolas telpām, ir jāierīko jauns lifts.

Šis koncerts ir brīnišķīga iespēja, apvienojot spēkus, palīdzēt tiem, kam tas nepieciešams.

Labdarības koncerts 5. decembrī ieskandēs ziedojumu vākšanu lifta uzstādīšanai. Koncertu vadīs aktieris Normunds Bērzs.

***

Izmaiņas Izglītības likumā ļauj no 2020. gada 1. septembra iekļaut klasē līdz četriem bērniem ar īpašām vajadzībām.

Katoļu ģimnāzija var kļūt par skolu, kas dos iespēju mācīties daudziem bērniem ar kustību traucējumiem. Kad bērni ar īpašām vajadzībām mācās kopā ar veseliem bērniem, viņiem rodas papildu motivācija. Viņi gūst panākumus un nereti parāda labāku akadēmisko sniegumu nekā viņu vienaudži.

Tikpat svarīgi atcerēties, ka katrs īpašais audzēknis kļūst par labāko “skolotāju” visai klasei, katram skolasbiedram. Vairāku gadu garumā šiem bērniem veidojas sirdsjūtīgums, empātija, līdzjūtība un vajadzīgā izpratne, ko mēs sagaidām no visas sabiedrības kopumā.

Iekļaušana nav šo bērnu žēlošana. Ir svarīgi, lai cilvēks ar invaliditāti nebūtu nekas pārsteidzošs, bet tiktu uztverts kā līdzvērtīgs sabiedrības loceklis. Katoļu ģimnāzijas pieredze rāda, ka bērni ar invaliditāti nav jāžēlo un no viņiem nav jābaidās. Šiem bērniem ir jāpalīdz.

Ļoti bieži mammas uztraucas, vai bērnu pieņems jaunā kolektīvā, vai nedarīs viņam pāri. “Katoļu ģimnāzijā bērni jau no dārziņa vecuma mācās labsirdību un kristīgu attieksmi pret dzīvi,” stāsta skolas direktore Anna Jermakoviča. “Viņi apgūst Labā Gana katehēzi pēc Marijas Montesori pedagoģijas metodikas. Ģimnāzijā valda ļoti silta, gandrīz ģimeniska gaisotne. Bērni pret saviem īpašajiem klases biedriem izturas rūpīgi un ir draudzīgi. Arī klases ir nelielas, un skolotāji var katram skolēnam veltīt pietiekami daudz uzmanības.”

Skolotāja Sandra Aleksandrova, kura pārvietojas ratiņkrēslā, priecājas, ka beidzot atradusi darbu. Viņa saka: “Bērniem pat nav jālūdz - viņi paši redz, kad jāpalīdz: atver durvis, pasniedz grāmatu vai atnes mēteli. Viņi ir ļoti labsirdīgi un atsaucīgi. Šeit visi cits par citu rūpējas.”

Rūta

Rūta Rudze mācības Katoļu ģimnāzijā uzsākusi nesen. Šeit viņa jūtas komfortabli un mierīgi. Viņai tagad ir daudz draugu. Mācās viņa galvenokārt klausoties, jo rakstīt pagaidām ir grūti - pirkstiņi neklausa. Meitenei ļoti patīk angļu un spāņu valoda, bet pēc skolas viņa dodas uz tenisa treniņiem. Rūtai ir bērnu cerebrālā trieka, kas radusies dzemdību traumas rezultātā. Pavisam nesen Rūta pirmo reizi devās ekskursijā ar klasi - uz lidostu. Skolas ekskursija viņai bija kas pilnīgi jauns. Rūtai ļoti patīk būt kopā ar citiem bērniem un justies pieņemtai.

Angelika Rudze, Rūtas mamma, teic: “Mūsu bērnu mācīšanās parastajā skolā ir svarīga gan pašiem bērniem, gan viņu vecākiem. Tā tiešām ir lieliska iespēja jau no mazotnes saprast, cik dažādi esam. Tas veicina arī sarunas mājās par šo tēmu - bērni vēro cits citu un pamana atšķirīgo: ka kāds nestaigā tik ātri vai varbūt pat nemaz, ka viņa rociņas izskatās savādāk vai ka viņš nogurst ātrāk un nerunā tik raiti, taču bērni ir atvērti šai informācijai, un mājās ir iespēja aprunāties ar vecākiem.”

Tomass

Tomass Jēkobsons patīk visiem. Jau no dzimšanas viņam diagnosticēta smaga saslimšana - spina bifida jeb mugurkaula sadalīšanās, kas ietekmē arī muguras smadzenes. Puisim ir ļoti grūti staigāt, kustēties un darīt darbus, kas citiem šķiet pavisam vienkārši. Tomass valkā speciālu SPIO korseti, kas balsta muguru, palīdzot mazināt sāpes un novērst turpmāku deformāciju. Skolā Tomasam allaž blakus ir mamma - bez viņas palīdzības zēns nespēj pārvietoties. Īpaši grūti ir pārvarēt kāpnes - bez lifta tas ir ārkārtīgi sarežģīti. Tomass labi mācās, viņam patīk mūzika, zēns dzied arī skolas korī. Viņš lieliski zīmē. Nākotnē Tomass vēlas kļūt par veterinārārstu. Pavisam nesen viņš saņēma titulu “Viscentīgākais skolēns” - lai gūtu tādus pašus panākumus kā klases biedri, Tomasam jāpieliek daudz pūļu.

Gita, Tomasa mamma, stāsta: “Tomasam ir ļoti svarīgi būt kopā ar saviem klases biedriem, ar draugiem, skolotājiem. Viņš jau ir tāds pats kā pārējie, tikai viņam mazliet grūtāk kāpt pa kāpnēm. Skolā viņš jūtas labi un ar prieku apmeklē to. Domāju, ka klases biedri arī no Tomasa daudz ko iemācās un redz, ka bērni ir dažādi. Tas liek aizdomāties par dzīves patiesajām vērtībām.”

Lifta ierīkošana atvieglos Tomasam pārvietošanos pa skolu. Arī citi bērni ar kustību traucējumiem varēs apmeklēt skolu. Katrs bērns ir vērtība. Ar gribasspēku un citu atbalstu viss kļūst iespējams.

Katoļu ģimnāzija nav valsts vai pašvaldības dibināta izglītības iestāde. Tās darbību nodrošina katoļu baznīca, tās dibinātājs ir arhibīskaps - metropolīts V.E. Z.Stankevičs. Līdzekļus lifta uzstādīšanai var savākt tikai kā ziedojumus.

Labdarības koncerts notiks ceturtdien, 5. decembrī, plkst. 19.00 Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē..

Koncertā piedalās:

• Rīgas Katoļu ģimnāzijas ansamblis

Liepājas Katoļu pamatskolas zvanu ansamblis
• Ķeguma jauktais koris “Lins”

• komponists Jānis Strazds

• Māris Kupčs (ģitāra)

• Aivars Meijers (bass)

• Agate un Pēteris Ozoliņi (čells)

• Dārta Tisenkopfa (arfa)

• zvanu ansamblis “Primus”

• llze Grunte (ģitāra)

• Gundars Lintiņš (bungas)

Solisti:

• Ieva Akuratere

• Ginta Krievkalna

• Andris Ērglis

• Sigita Jevgļevska

• Mikus Abaroniņš

• Lauris Valters

• Evita Zālīte-Grosa

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Pirms koncerta, plkst. 18.00, notiks Svētā Mise. Dievkalpojumu vadīs arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

Būsim pateicīgi ikvienam, kas ar izpratni uztvers šo skolas vajadzību un būs gatavs sniegt atbalstu projektam, kura īstenošanu ar patiesām cerībām gaida daudzu īpašo bērnu vecāki.

Ziedojumu var veikt arī ar pārskaitījumu caur internetbanku, maksājuma mērķī norādot “Rīgas Katoļu ģimnāzijas īpašo audzēkņu atbalstam”.

Labdarības fonds BeOpen

Reģ. Nr. 50008218201

Konta numurs LV59 CBBR 1123 2155 000 10