Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Robežsardzes lidotājs var izlidot par lidošanu

© Dāvis Ūlands/F64

Saspīlējumu starp Iekšējās drošības biroju un Valsts robežsardzi turpina uzturēt arvien jaunu pārbaužu un kriminālprocesu rosināšana. Pārbaude notikusi, un, iespējams, vēl pārtaps kriminālprocesā, arī par Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieku Aleksandru Šukšinu – par to, ka viņš, pats būdams lidotājs, vismaz divas reizes lidojis dienesta uzdevumos ar dienesta lidaparātu. Faktiski darījis savu darbu.

Sūdzības avots ir Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība. Jūlija beigās tā nāca klajā ar sekojošu ziņojumu: «Biedri ziņojuši LIDA par to, ka kāda VRS Galvenās pārvaldes amatpersona, kuras dienesta pienākumos saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem neietilpst gaisa kuģu vadīšana, vairākkārtīgi, norādot sevi kā gaisa kuģa kapteini, veikusi lidojumus ar VRS helikopteri ar mērķi veikt dienesta organizācijas pārbaudes VRS struktūrvienībās. Aprīlī šāds lidojums veikts uz kādu no struktūrvienībām Latgalē, savukārt jūlijā - uz Hijas salu Grieķijā ar mērķi veikt tur izvietotā VRS Aviācijas pārvaldes gaisa kuģa apkalpes pārbaudi.»

Šī ziņa tika aizsūtīta Valsts kontrolei, un arī IDB to paņēma pārbaudei. Saeimas kuluāros mēļo, ka galu galā ir arī kriminālprocess ierosināts, taču Neatkarīgajai neizdevās gūt tam apstiprinājumu. IDB atsūtīja šādu paskaidrojumu: «Informējam, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likumu un likumu Par fizisko personu datu apstrādi kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, Birojs nesniedz informāciju (personu datus) par personām, kuras ir iesaistītas kriminālprocesos, vai saistībā ar kuru rīcību tiek veiktas izmeklēšanas darbības kriminālprocesa ietvaros. Ņemot vērā iepriekšminēto, Birojs nedz apstiprina, nedz noliedz to, vai pret Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieku Aleksandru Šukšinu ir ierosināts kriminālprocess.» Painteresējāmies arī robežsardzē, bet tur zināms vēl jo mazāk. Tātad teorētiski joprojām pastāv iespēja, ka IDB veiks atkal jaunu un skaļu aizturēšanu robežsargu rindās. Turklāt vadības līmenī.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka īsā laikā vairāki ierosināti kriminālprocesi izraisījuši konfliktu starp diviem iekšlietu dienestiem - Valsts robežsardzi un tieši iekšlietu ministram padoto Iekšējās drošības biroju, kas izmeklē pašu resora darbinieku nodarījumus. Robežsardzes priekšnieka Gunta Pujāta ieskatā, izmeklē pārāk pašmērķīgi, piekasoties niekiem un pielietojot neproporcionāli bargas kriminālprocesuālās sankcijas. Tapa sūdzības Ģenerālprokuratūrai, tiesībsargam, notika slēgta sanāksme Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas sēdē, taču izskaidrošanās beidzās ne ar ko, jo formālu pārkāpumu IDB veiktajās izmeklēšanas procedūrās nav. Bet aizkadrā ir secināts vien tas, ka IDB vadītājam Valteram Mūrniekam ir lielas ambīcijas vadīt Valsts policiju un tālab tāda paraugcentība kolēģu pārkāpumu meklēšanā. Pat bijušais robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars aizturēts par to, ka it kā slikti rūpējies par austrumu robežas būvniecību.

Attiecībā uz IDB darba panākumiem statistiku var interpretēt dažādi, jo ierosināto un atrisināto lietu skaits būtiski atšķiras. Novembra sākumā IDB prezentēja četru darbības gadu rezultatīvos rādītājus. Kopējais izmeklēto kriminālprocesu skaits ir 557. No tiem kriminālvajāšanai nosūtīts 181 kriminālprocess. Tiesvedība notikusi 108 kriminālprocesos. Notiesājoši spriedumi stājušies spēkā 38 kriminālprocesos pret 41 personu, tajā skaitā 37 amatpersonām.