Izstrādāta jauna ostas valsts kontroles kārtība

Lai ostas valsts kontroles kārtība būtu noregulēta nacionālajā līmenī un tā atbilstu citās Eiropas Savienības valstīs pastāvošajai kārtībai, Satiksmes ministrija izstrādājusi jaunus noteikumus, kuri šodien, 26. augustā, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts attiecas uz ārvalstu kuģiem, kas ienāk Latvijas ostās vai enkurvietās, kā arī uz iestādēm, kas tos kontrolē.

Projektā aprakstīta ārvalstu kuģu inspekciju sistēma, kā arī pienākums paziņot par kuģa ienākšanu Latvijas ostā vai enkurvietā, kuram nepieciešams veikt paplašinātu pārbaudi. Iekļauta arī procedūra, kā tiek noteikts ienākšanas aizliegums, aizturēšana un uzraudzība pēc inspekcijām un aizturēšanas attiecībā uz ārvalstu kuģiem. Noteikumu projektā ietvertas arī prasības inspektoru kvalifikācijai.

Paredzēts, ka kontrole tiek veikta saskaņā ar šajos noteikumos ietverto kuģu atlases sistēmu. Visiem kuģiem, kas ienāk Latvijas ostā vai enkurvietā, inspekciju datubāzē tiek piešķirts riska profils, kas norāda uz attiecīgā kuģa inspekcijas veikšanas prioritāti, laika periodu starp inspekcijām un pārbaudes apjomu.

Inspekciju datubāzi uztur un atjaunina Eiropas Komisija. Datubāzē vienkopus ir informācija par Eiropas Savienībā un Parīzes Saprašanās memoranda teritorijā veiktajām inspekcijām, kas tādejādi palīdz ieviest ostas valsts kontroles sistēmu.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais