Ar Pirmo adventi sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks

© Pixabay

Šodien, 1. decembrī, atzīmē Pirmo adventes svētdienu. Ar to sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks un gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai.

Kristīgajā pasaulē četras nedēļas ilgā Advente ir gaidīšanas un tikšanās laiks, tulkojumā no latīņu valodas tā nozīmē "atnākšana". Taču Advente ir arī jauna baznīcas liturģiskā gada sākums. Katrai Adventes svētdienai ir sava pamattēma.

Šā klusā laika simboli ir adventes vainags un četras svecītes, kas tiek iedegtas katru svētdienu, arvien tuvāk nākot Ziemassvētkiem. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi.

Šogad Adventes laiks ir no 1. decembra līdz 22. decembrim.

Sagaidot pirmo adventes svētdienu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina iedzīvotājus ievērot drošības padomus, lai no mazas svecītes neizceltos liels ugunsgrēks.

Pirms sveču aizdegšanas tās jāatbrīvo no visa veida iepakojuma, sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas. Tāpat svecēm jāatrodas drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un lietām. Ugunsdzēsēji iesaka nepieļaut liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo karstuma ietekmē tie var saplīst.

Rīgas Domā šodien plkst.19 notiks orķestra "Rīga" Pirmās adventes koncerts, aģentūru LETA informēja orķestra pārstāve Baiba Tilhena.

Šogad programmas centrā ir Antonio Vivaldi mesa "Gloria", kuras atskaņojumā piedalīsies četri kori - Kultūras pils "Ziemeļblāzma" jauktais koris "Vivat", Banku augstskolas jauktais koris "Monēta", Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas jauktais koris un Latvijas Universitātes kamerkoris "DeCoro".

Koriem pievienosies solistes Marlēna Keine, Laura Grecka un Ilze Grēvele-Skaraine, atskaņojot klasisko mūziku. Skanēs arī Volfganga Amadeja Mocarta "Laudate Dominum", Franča Šūberta "Ave Maria" un Kamila Sensānsa Dalilas ārijā no operas "Samsons un Dalila". Koncertu diriģēs Atvars Lakstīgala.

Mazākajiem klausītājiem orķestris "Rīga" piedāvā koncertu "Mūzika gardēžiem", kas notiks 4.decembrī plkst.11 un plkst.13 kinoteātrī "Splendid Palace". Koncerts norit skolēnu koncertcikla "Nāc, ieklausies orķestrī "Rīga"!" ietvaros un šīs muzikālās sarunas vada dziedātājs Daumants Kalniņš.

Jau piekto gadu Adventa laiku ieskandinās kokļu mūzikas festivāls "Gaismas ceļā", aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Ieva Stare.

Divos koncertos, kas norisināsies Rīgā un Cesvainē, skanēs latviešu komponistu oriģinālmūzika un aranžējumi koklētāju ansambļiem. Kopā festivāla koncertos piedalīsies līdz šim lielākais dalībnieku skaits - 400 koklētāji no dažādiem Latvijas novadiem.

1.decembrī plkst.18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē koncerta "Pēdas sniegā" pirmajā daļā skanēs Lauras Jēkabsones Pirmā kokļu simfonija "Pasaules radīšana". Atskaņojumā piedalīsies apvienotais koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas meiteņu koris "Vivace", solists Rūdolfs Bērtiņš un diriģents Kaspars Ādamsons.

Koncerta otrajā daļā iekļauti festivālam radīti Georga Pelēča un Valda Zilvera pirmatskaņojumi, kā arī izskanēs Ērika Ešenvalda un Jāņa Lūsēna oriģinālmūzika. Koncerta otro daļu diriģēs Valda Bagāta, Ieva Mežgaile un Artūrs Oskars Mitrevics. Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu servisa" tīklā.