Aicina parakstīties pret PVN palielināšanu grāmatām

Latvijas Grāmatnieku ģilde un citas organizācijas, kas pārstāv grāmatu izdevējus, tirgotājus, bibliotekārus, poligrāfus, aicina parakstīties pret pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanu grāmatām, nra.lv uzzināja Grāmatnieku ģildē.

Šodien sākas akcija, kuras mērķis ir novērst kaitējumu, kādu Latvijas sabiedrībai varētu nodarīt bezatbildīgu ierēdņu sagatavotās izmaiņas nodokļu likumdošanā, norāda akcijas organizatori. Aizbildinoties ar solījumiem starptautiskajiem aizdevējiem, Finanšu ministrija cenšas par katru cenu panākt atviegloto PVN likmju atcelšanu, radot draudus vairāku nozaru turpmākai pastāvēšanai. Visvairāk no likmes atcelšanas cietīs grāmatniecības nozare.

Nacionālā grāmatniecība jau ir pārliecinājusies, kādu neatgriezenisku iespaidu atstāj PVN likmes paaugstināšana, jo no 2009. gada 1. janvāra līdz 31. jūlijam grāmatu piegādēm tika piemērots 21% PVN. Straujā lejupslīde nozarē piespieda Finanšu ministrija ierēdņus atzīt savu kļūdu un kopš 2009. gada 1. augusta PVN grāmatu piegādēm ir 10% - arī šī likme ir augstāka nekā lielākajā daļā Eiropas valstu, arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā.

Ierēdņu kļūda izmaksājusi dārgi: jaunu grāmatu skaits pagājušajā gadā krities par 25% un ir mazākais pēdējo 10 gadu laikā, grāmatu kopējais metiens ir samazinājies par 32%, izdevniecību un grāmatnīcu apgrozījums – par 40%.

Pēc darbinieku atlaišanas un jaunu projektu iesaldēšanas nozarē ir bez darba katrs ceturtais līdz šim nodarbinātais – visi tie ir augsti kvalificēti speciālisti. Šo kritumu nevar skaidrot ar vispārējo ekonomisko krīzi – citās valstīs, kur nenotika spējas izmaiņas nodokļu likumdošanā un grāmatām tiek piemērota atvieglotā PVN likme, tieši grāmatniecība globālās recesijas sekas izjuta salīdzinoši maz, jo cilvēki grāmatās meklēja idejas, ierosmes, jaunu informāciju un izklaidi.

Pazeminātā PVN likme ir vienīgais instruments, kā saglabāt nozares konkurētspēju un saglābāt grāmatu un tajās ietvertā intelektuālā satura konkurētspēju informācijas un izklaides sektorā. Tāpēc Latvijas Grāmatnieku ģilde un citas organizācijas, kas pārstāv grāmatu izdevējus, tirgotājus, bibliotekārus, poligrāfus, rīko akciju nozares atbalstam.

Akcijas organizatori norāda, ka parakstīties varēs grāmatnīcās un bibliotēkās visā Latvijā no 26. augusta līdz 12. septembrim. Pēc datu apkopošanas tie tiks iesniegti Ministru Kabinetā.

Svarīgākais