Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Bordānam aizdomas par cigarešu nelegālās aprites piesegšanu "augstā līmenī"

© Kaspars Krafts/F64

Tiesībsargu nespēja tikt galā ar cigarešu nelegālu apriti rada aizdomas par šī rūpala piesegšanu "augstā līmenī", šorīt LTV "Rīta panorāmā" izteicās tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Bordāns atzīmēja, ka "Rīgas centrāltirgum" blakus atrodas viens no lielākajiem galvaspilsētas policijas iecirkņiem, tomēr tas nekavē jau gadiem tajā pārdot nelegālas izcelsmes cigaretes, kas liekot domāt, ka attiecīgā līmenī notiek šī nelegālā rūpala piesegšana.

Ministrs atzina, ka nevienu vārdā saukt nevarot, tomēr sajūta par piesegšanu augstā līmenī viņam esot.

Tieslietu ministrs pauda manāmu nepatiku par Iekšlietu ministrijas (IeM) un iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) pausto, ka cigarešu nelegālo apriti varētu apkarot ar sodu politikas izmaiņām, kur daļa atbildības būtu jāuzņemas Tieslietu ministrijai (TM). Bordāns uzskata, ka jautājums vairāk ir par likuma normu efektīvu piemērošanu, attiecīgi viņš novēlēja iekšlietu ministram ar pilnu jaudu reāli ķerties pie noziedzības apkarošanas.

Ministrs pauda nostāju, ka arī sodu politikā šajā gadījumā TM neesot galvenās atbildības, turklāt sodi vieni paši problēmas atrisināt nevarot, attiecīgi problēmu risināšanas virzīšana šajā virzienā esot uzskatāma par maldināšanu.

Kā uzskata Bordāns, koncentrēšanās uz nelegālo cigarešu gala pārdevēju ķeršanu nenesīs problēmas atrisinājumu, jo pamatā ir jāvēršas pret cigarešu kontrabandu un nelegālo ražošanu tepat Latvijā. Kamēr pastāvēs kontrabanda, situācija nebūs atrisināta, piebilda politiķis.

Runājot par vienu no IeM ierosinājumiem - par cigarešu nelegālu tirgošanu piemērot arī piespiedu darbu, Bordāns pauda viedokli, ka tas ir tikai viens un ne tas labākais rosinājums, jo varot atrast arī efektīvākas metodes.