Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Universitāte nepiekrīt ministrijas idejai par jaunām rektora vēlēšanām

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas Universitāte noteikti noraida publiskajā telpā izziņoto Izglītības un zinātnes ministrijas ideju par jau trešo rektora vēlēšanu rīkošanu šogad.

Universitātes prorektors, profesors Valdis Segliņš atbildot uz publiskā telpā izziņoto ministrijas ideju, ka rīkojamas jaunas rektora vēlēšanas un, lai to panāktu ministrija vēlās virzīt īpašus grozījumus Augstskolu likumā, norāda, ka oficiālu administratīvā līguma piedāvājumu, kas būtu izlīguma tiesiskais pamats, Latvijas Universitāte nav saņēmusi.

"Ideja neatbilst jēdziena "izlīgums" būtībai", uzsvēra prorektors V. Segliņš, norādot, ka atkārtotas rektora vēlēšanas ir tieši tas, ko visu laiku ministrija ir centusies panākt un ka nav saprotams, kāda piekāpšanās no Ministru kabineta puses ir iecerēta, ja kategoriski tiek pieprasīts izpildīt ministrijas ieceres sasniegšanu pretēji vairāku tiesu instanču konstatētajam.

Administratīvā rajona tiesa šā gada 30. septembrī konstatēja, ka pirmšķietami rektora vēlēšanas ir bijušas tiesiskas, bet valdības rīkojums par rektora neapstiprināšanu bijis prettiesisks. Šajā daļā rajona tiesas lemto par pareizu šā gada 20. novembrī atzina Administratīvā apgabaltiesa, kas pievienojās rajona tiesas motivācijai. Apgabaltiesa tiešā tekstā aizliedza jaunu vēlēšanu rīkošanu.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā mierizlīgumu strīdā ar Latvijas Universitātes (LU) rektora pienākumu izpildītāju Indriķi Muižnieku piedāvā jaunu vēlēšanu rīkošanu, ļaujot Muižniekam tajās piedalīties.

Ministrijā skaidroja, ka IZM, pārstāvot Ministru kabinetu, ir vairākas reizes tikusies ar Muižnieku kā administratīvās tiesas procesa ierosinātāju un uzturētāju, kā arī piedāvājusi savu redzējumu par mierizlīgumu. IZM ir gatava grozīt vai mainīt neapstiprināšanas lēmumu LU rektora amatā, ja tiek rīkotas Augstskolu likumam, LU Satversmei un Satversmes nolikumam atbilstošas LU rektora vēlēšanas, uzsvēra ministrijā.

Tāpat ministrija pauda gatavību nepieciešamības gadījumā virzīt izmaiņas Augstskolu likumā, lai ļautu šajās vēlēšanās piedalīties arī Muižniekam.