Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Viltvārži apsēduši Latvijas medijus

© f64

Sipeniece, Hermanis, Sadauska... Talantīgi un veiksmīgi cilvēki respektablos medijos aizgūtnēm klāsta to, kur iegādāties bitkoinus un kā uzsākt savu biznesu, lai ātri un bez piepūles kļūtu bagāts. Pēc šādas shēmas jau ilgāku laiku darbojas pagaidām neatmaskoti krāpnieki, kuri ir apsēduši Latvijas medijus un savā labā bezkaunīgi izmanto auditorijas uzticību atpazīstamām interneta vietnēm.

No viltvāržu darbības līdz šim ir cietuši gan Latvijas televīzijas, gan Latvijas Avīzes portāli, tāpat arī delfi.lv un šobrīd arī portāls nra.lv. Krāpnieki bezkaunīgi nokopē portālu vizuālo tēlu, šriftu, visus logotipus un šādā viltus matricā izvieto visu, kas vien tiem ienāk prātā. Precīzāk- viltus ziņas par to kā Latvijas slavenības esot uzsākušas biznesu, kas patiesībā ir klaji meli un slēpta reklāma.

Portāls nra.lv pēdējā mēneša laikā katru dienu atbild uz telefona zvaniem un epasta vēstulēm, skaidrojot saviem lasītājiem nepatīkamo situāciju un aicinot neatvērt šāda satura publikācijas. Jo īpaši tas attiecas uz sociālajos tīklos atrodamajām reklāmām, kas vizuāli noformētas kā nra.lv ziņas.

Lūk, viena no vēstulēm, ko saņēmām pirms dažām dienām un kurai līdzīgas mūsu pastkastītē iekrīt katru dienu. "Mani šodien "facebook" nepatīkami pārsteidza kāda ļaunprātīga nra.lv logo un mājas lapas dizaina izmantošana reklāmas materiālos naudas piesaistīšanas nolūkos. Kas man liek domāt, ka to nedarat jūs paši: mājas lapas linkā ir pilnīgi cita adrese un saka, ka pie mums +13 grādi silts. "

Portāla nra.lv sistēmas administrators Aivars Zunde skaidro: "linki ar nra.lv dizainu, kuros tiek reklamēti super peļņas veidi, pārsvarā parādās tieši "facebook" tīklā. Masveidā šī parādība sāka attīstīties jau vasaras beigās. Uz maldinošajiem rakstiem vienu brīdi varēja nokļūt arī no google reklāmām, taču patreiz lielākais daudzums atrodams tieši Facebook vidē. Diemžēl, nākas secināt, ka šie linki to veidotājiem tiešām strādā labi, jo tiek veidoti daudzi jauni. Saturs ik pa laikam mainās: bija aktieri, tagad uzņēmēji. Lietotāji šim ļoti tic, jo, diemžēl, lietotāji neievēro, ka ir cita interneta adrese."

Tikmēr portāla galvenā redaktore Ilze Zālīte uzsver: "vienīgais, ko mēs varam darīt, regulāri iesniegt sūdzības par viltus linkiem portālam, kas uztur šīs lapas. Kad nosūtam sūdzību, linki tiek bloķēti, taču pēc kāda laika uzrodas jauni. Diemžēl, tiem, kuri veido šo viltus saturu, izveidot jaunu portālu prasa vien dažas minūtes un viss sākas no jauna. Dizainu šie krāpnieki nokopē tikai vienu reizi, tāpat reizi pāris mēnešos tiek nomainīts saturs un tad vienu un to pašu saturu uzliek uz kāda servera jebkurā pasaules malā. Viss. IP adreses mainās. To var izdarīt jebkurš, no jebkuras vietas pasaulē."

I. Zālīte aicina portāla lasītājus būt vērīgākiem, pievērst uzmanību aizdomīgam saturam, kritiski izvērtēt- vai tiešām portāls varētu tik klaji reklamēt aizdomīgu uzņēmējdarbību. "Paskatieties uz publikācijas www adresi. Ja redzat burtu un ciparu virknējumu, skaidrs, ka tā ir viltus vietne. Neveriet to vaļā," aicina portāla galvenā redaktore.