Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Viltus sensācijas veidošana!" Bunkus ģimene noraida pārmetumus par kapa vietas izvēli

© F64 Photo Agency

Šonedēļ vairāki mediji vēstīja par to, ka noslepkavotais maksātnespējas administrators un advokāts Mārtiņš Bunkus apbedīts Rīgā, 1. Meža kapos, tiešā Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa tuvumā. Kamēr mediji skaidro, kā tas bijis iespējams, Bunkus ģimene sniegusi savu komentāru, kurā skaidro situāciju.

"Nogalinātā zvērinātā advokāta Mārtiņa Bunkus ģimene kategoriski noraida jebkādus publiskajā telpā tieši vai netieši paustos pārmetumus par kapavietas piešķiršanu M. Bunkus apbedīšanai. Jāuzsver, ka lūgums par kapavietas piešķiršanu M. Bunkus tika veikts strikti ievērojot normatīvo aktu regulējumu, kāds tas ir pieņemts un šobrīd pastāv," norādīts ģimenes vārdā medijiem nosūtītajā informācijā.

"Izsakām nožēlu par viltus "sensācijas" veidošanu par M. Bunkus apbedīšanas vietu un aicinām masu medijus kritiski attiekties pret M. Bunkus kapavietas izvēles interpretācijas sniedzēju patieso motivāciju," teikts paziņojumā.

"M. Bunkus kapavietas izvēli un ierīkošanu bija pilnībā uzņēmusies nogalinātā advokāta māte, kas vēlējās darīt labāko sava dēla piemiņas saglabāšanai. Pēc dēla zaudēšanas M. Bunkus māte likumā noteiktajā kārtībā vērsās Tieslietu ministrijā ar lūgumu atbalstīt kapavietas piešķiršanu dēla apglabāšanai. Izvērtējot M. Bunkus kā zvērināta advokāta pieredzi un lomu tieslietu sistēmā, kā arī izskatot neatkarīgu organizāciju - Eiropas maksātnespējas procesa profesionāļu asociācijas, Eiropas advokātu un juridisko biedrību padomes un Igaunijas advokātu padomes sniegto novērtējumu par M. Bunkus, Tieslietu ministrija lēma par atbalsta vēstules izsniegšanu. Pēc Tieslietu ministrijas vēstules saņemšanas Rīgas domes Kapsētu pārvalde uzrādīja M. Bunkus mātei pieejamās aktētās kapavietas, kuras visas bija aizaugušas un gadiem neizmantotas. Konkrēto kapavietu M. Bunkus māte izvēlējās no šīm ierādītajām vietām. Ar nožēlu vērojam atsevišķu mediju ap mirušu cilvēku veidoto ažiotāžu, kurā mātes izvēli dēla apglabāšanā cenšas pasniegt kā noziegumu," uzsvērts Bunkus ģimenes komentārā.

Arī "Neatkarīgā Rīta Avīze" jau vēstīja, ka tagadējā M. Bunkum piešķirtā četrvietīgā apbedījuma vieta pirms tam bijusi aktēta. Proti, ilgstoši nekopta, tāpēc to drīkst ierādīt citu personu apbedījumiem. Turklāt nesadalītā veidā, jo tā ierādīta/nopirkta kā četrvietīga kapavieta. Rīgas domes Kapsētu pārvaldes vadītājs Gints Zēla Neatkarīgajai sacīja - šajā kapavietā drīkst apbedīt tikai urnas, tā tikusi piedāvāta citiem cilvēkiem, bet viņi atteikušies, jo vēlējušies aizgājēju apbedīt zārkā. Savukārt Bunkus ģimene tieši šo vietu izvēlējusies no vairākiem desmitiem citu piedāvāto kapavietu.

Rīgas Meža kapi ir daļēji slēgta kapsēta, un Rīgas domes noteikumi paredz - pie kapavietas tajos iespējams tikt gadījumā, ja tur jau iepriekš apbedīts radinieks vai arī, ja ir sevišķi nopelni Latvijas vai Rīgas pilsētas labā. Spriežot pēc Tieslietu ministrijai nosūtītajām vēstulēm, kas ir Neatkarīgās rīcībā, var secināt, ka Bunkus ģimene gribēja apglabāt M. Bunku tieši 1. Meža kapos un Tieslietu ministrija uzrakstījusi ieteikuma vēstules, norādot šo kapsētu. G. Zēla laikrakstam teica, ka Rīgas domes Kapsētu pārvalde sākotnēji uz tai atsūtīto Bunkus mātes iesniegumu atbildēja ar nē, bet, saņemot Tieslietu ministrijas vēstules, noslepkavotā maksātnespējas administratora ģimenes lūgums tika apmierināts. Kā M. Bunkus nopelni uzsvērta dalība profesionālajās organizācijās, nevis konkrētas viņa pārstāvētās lietas vai sasniegumi. Cienījams advokāts un maksātnespējas advokāts Eiropā - teikts, jāpieļauj, viņa mātes (Neatkarīgajai atsūtītajā vēstules kopijā dati ir noslepenoti) rakstītajā vēstulē Kapsētu pārvaldei.