Turpmāk militārajiem transportlīdzekļiem būs jauna veida numura zīmes

© Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency

Aizsardzības ministrijas (AM) struktūrvienību transportlīdzekļiem pēc tās pieprasījuma izsniegs jauna veida numura zīmes, kas būs ar baltiem simboliem uz melna, gaismu neatstarojoša fona, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos.

Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātie noteikumu grozījumi paredz arī paplašināt klientiem pieejamo VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) e-pakalpojumu klāstu, kā arī nodrošināt jauna parauga transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības ieviešanu. Papildus paredzēti precizējumi transportlīdzekļu agregātu numuru salīdzināšanas un reģistrācijas kārtībā.

Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 1.decembrī

SM skaidro, ka atbilstoši AM sniegtajai informācijai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piederošie speciālie militārie transportlīdzekļi tiek reģistrēti CSDD un tiem tiek piešķirtas vispārējas nozīmes transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes atbilstoši valsts standartam. AM norādījusi, ka pašreizējām transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmēm ir gaismu atstarojošs balts fons, kas ir demaskējoša pazīme, lai izmantotu šos transportlīdzekļus mācību kaujas un kaujas apstākļos, līdz ar to nepieciešama jauna veida - speciālo militāro transportlīdzekļu numura zīmju ieviešana bez identitātes simboliem un ar baltiem simboliem uz melna, gaismu neatstarojoša fona.

Ņemot vērā AM iniciatīvu, ir izdarīti nepieciešamie grozījumi valsts standartā "Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes", taču, lai sāktu šādu numura zīmju piešķiršanu, veicot transportlīdzekļu reģistrāciju, ir nepieciešami atbilstoši grozījumi Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos. Noteikumu paredzēta iespēja šādas numura zīmes piešķirt pēc AM struktūrvienību pieprasījuma speciālajiem militārajiem transportlīdzekļiem mācību kaujas vai kaujas apstākļu nodrošināšanai. Noteikumu projekts paredz papildināt arī to pielikumu ar šo speciālo numura zīmju aprakstu.

Turklāt, lai nodrošinātu klientiem viegli pieejamu un ērtu pakalpojumu sniegšanu un paplašinātu CSDD piedāvāto e-pakalpojumu iespējas, kā arī radītu iespēju piedāvāt jaunus elektroniski pieejamus pakalpojumus, noteikumos iekļauti vairāki grozījumi, kas paredz gan klientu autentifikācijas iespējas, izmantojot piedāvātos CSDD e-pakalpojumus, gan arī pakalpojuma saņemšanu, ja to nodrošina šī sistēma.

Savukārt, lai nodrošinātu elastīgu pāreju no šobrīd izmantojamās papīra formas transportlīdzekļu reģistrācijas apliecības, kuras vizuālais attēls ir noteikts arī noteikumu pielikumā, uz jauna parauga transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentu izsniegšanu ir paredzēti grozījumi, atsakoties no konkrēta reģistrācijas dokumenta parauga attēlošanas Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos.

Tāpat ir paredzētas izmaiņas un precizējumi attiecībā uz transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numuru izsniegšanu, vēsturisko spēkratu reģistrēšanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu agregātu numuru salīdzināšanas un atsevišķu transportlīdzekļu reģistrācijas darbību veikšanas kārtību.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais