Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas vairākums noraida priekšlikumu uzdot valdībai atrast naudu mediķu algām

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu uzdot Ministru kabinetam līdz 13.decembrim pārskatīt 2020.gada valsts budžeta izdevumus, nodrošinot finansējumu mediķu atalgojumam.

Līdzīgs priekšlikums ticis iesniegts jau iepriekš, toreiz prasot uzdot valdībai minēto uzdevumu paveikt līdz 13.novembrim, taču koalīcijas deputāti arī šādu rosinājumu neatbalstīja.

Deputāte Jūlija Stepaņenko uzsvēra, ka Saeimai ir jālabo pieļautā kļūda saistībā ar mediķu atalgojumu.

Savukārt parlamentārietis Daniels Pavļuts (AP) atgādināja, ka Valsts prezidents Egils Levits aicinās Saeimu novērst pretrunu, starp to, ko Saeima iebalsoja Veselības aprūpes finansēšanas likumā, un to, kas faktiski rasts un izdarīts mediķu algu celšanas jautājumā.

"Veidi, kā risināt šo pretrunu, ir vismaz divi. Viens veids ir turpināt rast papildu iespējas finansēt starpību, bet otrs - atvērt likumu un kopīgi ar mediķiem, diskutēt un vienoties par to, kā novērst pretrunas," teica Pavļuts. Viņa laikā opozīcijas deputāti no vietas izkliedza: "Tikai pamēģiniet!"

Pavļuts solīja strādāt pie abiem minētajiem jautājumiem, uzsverot, ka "mēs zinām, par ko esam balsojuši, zinām, kādus solījumus esam devuši, un pie tā strādāsim".

Kā ziņots, Saeima 14.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Tagad vairāki pie frakcijām nepiederošie, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti izskatīšanai Saeimā iesnieguši lēmumprojektu par veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) atbrīvošanu no amata.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība 28.novembrī nolēmusi rīkot vēl vienu protesta akciju pie Saeimas, tās laikā prasot parlamenta atlaišanu un lūdzot prezidentam atgriezt otrreizējai caurlūkošanai 2020.gada budžetu. Tikšot pieprasīta arī Viņķeles demisija.