Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Iepriekš slimnīcā nogādātais "Latvenergo" krimināllietā apsūdzētais ieradies tiesā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien atsāka skatīt tā dēvēto uzņēmuma "Latvenergo" kukuļņemšanas pamata krimināllietu, turklāt iepriekš slimnīcā nogādātais apsūdzētais uzņēmējs Maksims Ter-Oganesovs ieradies uz tiesas sēdi.

Lai arī Ter-Oganesovs tiesas procesā stāvēja kājās, viņš tiesai paziņoja, ka veselības stāvoklis ir nedaudz uzlabojies. Kā norādīja viņa advokāts Guntars Antoms, lai arī pagājušajā tiesas sēdē aizstāvamā veselības stāvoklis bija pasliktinājies un aizstāvamais faktiski nevarēja pat nostāvēt, tad šodien ārsta klātbūtne tiesas procesā vairs nav vajadzīga. Advokāts gan piebilda, ka aizstāvamā veselības stāvoklis kādā brīdī var arī pasliktināties.

Pēc tam Ter-Oganesovs tiesai paziņoja, ka viņam "kaut kur ķermenis sāp", taču jautājums par ārsta klātbūtni vairs nav aktuāls. Ņemot vērā minēto, tiesa šo lūgumu noņēma no izskatīšanas.

Uz šodienas tiesas sēdi bija uzaicināti divi liecinieki, taču ieradās viens. Viņa pratināšana gan vēl nav sākusies, jo prokurore Viorika Jirgena lūdza pievienot lietas materiāliem aptuveni 100 lappušu lielus dokumentus, kuriem ir sakars ar izsaukto liecinieku.

Pārējie lietas dalībnieki lūdza laiku iepazīties ar dokumentiem, tāpēc tiesa izsludināja pārtraukumu līdz plkst.13.

Lai arī tiesa pagājušajā reizē nolēma, ka atbilstoši iespējām divi citi apsūdzētie - bijušais uzņēmuma viceprezidents Aigars Meļko un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs varētu piedalīties tiesas procesā videokonferences režīmā no cietuma, šodien abi tika konvojēti uz tiesas sēdi.

Kā vēstīts, pagājušajā tiesas sēdē Ter-Oganesova advokāts Antoms tiesas sēdes sākumā sakarā ar klienta veselības stāvokli lūdza lietas izskatīšanu atlikt. Viņš norādīja, ja tiesa tomēr izvēlētos turpināt procesu, tad būtu nepieciešams nodrošināt aizstāvamajam nemitīgu mediķu atrašanos tiesas zālē.

Toreiz pats Ter-Oganesovs, balstoties uz kruķiem, sagumis stāvēja tiesas zāles stūrī un par savu veselības stāvokli neizteicās. Apsūdzētajam jau iepriekš bijušas veselības problēmas, kas traucēja apmeklēt tiesas sēdes. Tā iepriekš tiesvedība tika apturēta, lai veiktu tiesu medicīnisko ekspertīzi Ter-Oganesovam, bet pērn eksperti gan secināja, ka Ter-Oganesovs uz tiesas sēdēm var ierasties.

Lai lemtu par tālāko rīcību, tiesa pagājušajā reizē nolēma izsaukt mediķus. Tiesas sēdes pārtraukumā izsauktā mediķu brigāde pēc īsas apsūdzēta apskates nolēma viņu acīmredzot vest uz ārstniecības iestādi.

Agrāk notikušajā tiesas sēdē AS "Latvenergo" apliecināja, ka uzņēmums uztur pieteikumu par 25 miljonu eiro lielas kaitējuma kompensācijas piedziņu. Uzņēmums uzskata, ka kaitējuma kompensācijas pieteikums ir pamatots un apmierināms. Tas nozīmē, ka notiesājoša sprieduma gadījumā šī summa tiktu piedzīta par labu "Latvenergo" no apsūdzētajiem. Uzņēmums uzskata, ka summa jāpiedzen solidāri.

Divi no lietā apsūdzētajiem - bijušais uzņēmuma viceprezidents Meļko un biznesa konsultants Livanovičs, šobrīd atrodas aiz restēm, jo notiesāti no šī procesa izdalītā kriminālprocesā, kurā Meļko piespriesti četri gadi un seši mēneši aiz restēm, bet Livanovičam - par vienu gadu mazāk.

Šajā krimināllietā bijušais uzņēmuma prezidents Kārlis Miķelsons apsūdzēts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un kukuļņemšanu lielā apmērā.

Arī Miķelsona vietniekam Meļko un "Latvenergo" amatpersonai Ērikam Priedniekam celtas apsūdzības par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas izraisījusi smagas sekas, sadārdzinot sešus konsultāciju līgumus kopā par 4 520 811 eiro, ar Spānijas uzņēmumu noslēgtos līgumus kopā par 24 796 966 eiro un ar Turcijas uzņēmumu noslēgto līgumu par 11 289 222 eiro.

Saistībā ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC) abās kārtās noslēgtajiem sešiem konsultācijas līgumiem un Rīgas otrās TEC pirmās kārtas būvniecības un apkopes un uzturēšanas līgumiem trīs bijušās amatpersonas pieņēmušas kukuli kopā 3 967 167 eiro apmērā. Amatpersonas arī apsūdzētas par to, ka saistībā ar Rīgas otrās TEC otrās kārtas būvniecības līgumu pieņēmušas daļu no kukuļa - 191 392 eiro apmērā.

Miķelsonam un Meļko apsūdzības celtas arī par organizētā grupā izdarītu noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā ar citiem organizētās grupas dalībniekiem, kopskaitā astoņām personām, kopā legalizējot 8 252 513 eiro.

Livanovičam apsūdzība celta par Miķelsona, Meļko un Priednieka izdarīto dienesta pilnvaru pārsniegšanas atbalstīšanu un kukuļdošanu lielā apmērā bijušajām "Latvenergo" amatpersonām. Tāpat viņš apsūdzēts par noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanu un par tirgošanos ar ietekmi saistībā ar līgumiem, kas noslēgti starp "Latvenergo" un Šveices, Spānijas un Turcijas uzņēmumiem.

Ārvalstu uzņēmējiem, kuri bija iesaistīti "Latvenergo" amatpersonu slēgtajos darījumos, Robertam Gerosam un Mehdi Hadži Džavadam apsūdzības celtas par tirgošanos ar ietekmi saistībā ar "Latvenergo" un Šveices uzņēmuma starpā noslēgtajiem sešiem konsultāciju līgumiem. Pret šo Šveices uzņēmumu sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu.

Uzņēmējam Jevgēnijam Levinam apsūdzība celta par to, ka viņš atbalstīja tirgošanos ar ietekmi, kas notika saistībā ar "Latvenergo" un Turcijas uzņēmuma starpā noslēgto līgumu.

Savukārt Miķelsona znotam Kristapam Štrausam, ekonomistam un uzņēmējam Deniņam, fiktīvos darījumos iesaistītajiem Jūlijai Mogiļevskai, Ter-Oganseovam un Jānim Muktupāvelam apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un personu grupā.

Visi apsūdzētie savu vainu pilnībā noliedz. Ter-Ogansevos gan tiesai iepriekš pauda neizpratni par sev izvirzīto apsūdzību, norādot, ka nesaprot, kādēļ viņš vispār iesaistīts šajā procesā.