PVD: Latvijas pārtikas preces eksportēs uz Honkongu un Sīriju

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © Vladislavs Proškins/F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šogad ir saskaņojis sertifikātus pārtikas produktu eksportam uz piecām valstīm, pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Pēc Meisteres skaidrotā, lai uzņēmēji varētu dzīvniekus un dzīvnieku izcelsmes produktus eksportēt uz trešajām valstīm, nepieciešams veterinārais sertifikāts.

To izsniedz PVD pēc šī sertifikāta formas un satura saskaņošanas ar importētājvalsts kompetento uzraudzības iestādi. Sertifikāts, kad to parakstījis PVD inspektors, ir dokuments, kas apliecina, ka uzņēmējs ir izpildījis importētājvalsts prasības.

Šogad PVD ir saskaņojis sertifikātus zvejas produktu eksportam uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, piena produktu eksportam uz Kazahstānu, saldējumam uz Honkongu, piena produktiem uz Sīriju un saliktajiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir dzīvnieku izcelsmes produkti, uz Ukrainu.

Tāpat šogad saskaņoti sertifikāti dzīvu liellopu eksportam uz Azerbaidžānu, Turkmenistānu un Kazahstānu un zooloģiskā dārza dzīvnieku izvešanai uz Serbiju, kā arī dzīvnieku barības - zivju miltu un zivju eļļas - eksportam uz Gruziju.

"Nereti viena sertifikāta saskaņošana ilgst ne tikai vairākus mēnešus, bet pat gadu un ilgāk, tāpēc katra sertifikāta saskaņošana ir būtiska ne vien uzņēmējam, kas gaida un cer uz šī sertifikāta radītajām eksporta iespējām, bet arī dienestam, kas saskaņošanā ir ieguldījis milzīgu darbu un resursus," norāda Meistere.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais