Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Spēkā stājas jauni noteikumi - bērnu rotaļlietas kļūs drošākas

© Rūta Kalmuka/F64

Šodien stājas spēkā Ministru kabinetā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātie grozījumi rotaļlietu drošuma noteikumos, kas nosaka stingrākas izvirzāmās drošuma prasības hroma izmantošanai rotaļlietu ražošanā.

Līdz ar to rotaļlietās pieļaujamā hroma robežvērtība no spēkā esošajiem 0,2 miligramiem uz kilogramu (mg/kg) tiek pazemināta līdz 0,053 mg/kg, kas nodrošinās augstāku bērnu aizsardzību pret riskiem, ko rada šīs ķīmiskās vielas klātbūtne rotaļlietās.

EM atgādina, ka iepriekš tika veikti grozījumi arī Eiropas Savienības (ES) rotaļlietu drošuma direktīvā, samazinot noteikto limitu rotaļlietās izmantojamam hromam.

Eiropas Komisijas (EK) Veselības un vides apdraudējuma zinātniskā komiteja (SCHER) 2015.gadā novērtēja hroma daudzuma nozīmi mutes vēža izraisīšanā, atzīstot to par ķīmisku vielu, kas paaugstinātā daudzumā var kaitēt bērna veselībai.

Līdz ar to EK izveidotās Rotaļlietu drošuma ekspertu grupas apakšgrupa "Ķīmiskās vielas" 2016.gada oktobrī ieteica direktīvā pazemināt hroma robežvērtību no spēkā esošajiem 0,2 mg/kg līdz 0,053 mg/kg.