Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Sociologs pieļauj, ka savāks parakstus Saeimas atsaukšanas rosināšanai; jau parakstījušies 20 000

© Dmitrijs Suļžics/F64

Gada laikā varētu tikt savākti nepieciešamie paraksti 13.Saeimas atsaukšanas ierosināšanai, pieļāva pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Kā sacīja eksperts, ja aplūko sabiedrības vērtējumu par Saeimas un valdības darbu, iedzīvotāju uzticības līmeni un apmierinātību ar to, kā strādā valdība un parlaments, tad sabiedrības noskaņojumā ir visi priekšnosacījumi, lai paraksti tiktu savākti.

"Zināms, ka latvieši ir kūtri, bet tas, kas ir viņu sirdīs, parāda, ka ir visi priekšnosacījumi, lai paraksti savāktos," pauda sociologs. Vienlaikus viņš piebilda, ka latviešiem ar noskaņojumu ne vienmēr ir pietiekami, lai dotos un kādā veidā aktīvāk paustu savu neapmierinātību.

Kopš piektdienas, kad sākās parakstu vākšana 13.Saeimas atsaukšanas ierosināšanai, par šo iniciatīvu portālā "Latvija.lv" parakstījušies nedaudz vairāk kā 20 000 cilvēku.

Sestdien ap plkst.19 bija savākti vismaz 15 000 paraksti, bet svētdienas pusdienlaikā to skaits sniedzis vismaz 20 000.

Tas ir vairāk nekā par abām divām citām iniciatīvām, par kurām arī iespējams parakstīties portālā "Latvija.lv". Salīdzinājumam - par grozījumiem likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" kopš 18.maija elektroniski parakstījušies nedaudz virs 7570 cilvēku, bet par izmaiņām tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanas kārtībā kopš 20.septembra parakstījušies vismaz 1511 cilvēks.

Lai izmantotu tiesības rosināt Saeimas atsaukšanu, ierosinājuma autoriem 12 mēnešu laikā kopumā - gan elektroniski, gan citos veidos - jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 154 865 vēlētāju paraksti.

Kā ziņots, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) novembrī nolēma parakstu vākšanai reģistrēt gan biedrības "Varu Latvijas tautai", gan Centra partijas Saeimas atsaukšanas ierosināšanas iniciatīvu, aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Parakstīties par šo iniciatīvu vēlētāji varēs 12 mēnešus dažādos veidos - elektroniski portālā "Latvija.lv", apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Parakstu vākšanas termiņš noslēgsies 2020.gada 14.novembrī. Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits - 154 865 - tiks savākts, par šo jautājumu būs jānotiek tautas nobalsošanai.
Publicēta: 17.11.2019 13:16