Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šogad par darba drošības pārkāpumiem sodīti 23 uzņēmumi, kuros strādājošie smagi cietuši vai miruši

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Valsts darba inspekcija (VDI) par būtiskiem darba aizsardzības prasību pārkāpumiem, kas rada paaugstinātu risku nodarbināto drošībai, veselībai un dzīvībai, sodījusi 23 uzņēmumus - vairākos no tiem strādājošie smagi cietuši vai no gūtajām traumām miruši, liecina inspekcijas publiskotais pārskats par šī gada pirmo pusgadu. 

Uzņēmumiem piemēroti administratīvie sodi 700 eiro apmērā un vairāk.

Piemēram, SIA "RP meži" nepilngadīgam darbiniekam, veicot mežistrādes darbus, uzkrita virsū koks. Uzņēmums par smago nelaimes gadījumu neziņoja VDI, atklājusi inspekcija.

SIA "Knauf" iekārtas operators mira pēc tam, kad tika iespiests starp krautņotāja automātisko kraušanas mehānismu un profila transportēšanas ruļļu konveijeru. Izmeklēšanā secināts, ka iekārtu ražotāja instrukcijas bija vācu valodā, un uzņēmums tās nebija pārtulkojis, līdz ar to nodarbinātajiem nebija iespējas izlasīt un izprast iekārtu ekspluatācijas norādījumus. Tāpat ražošanas iekārtām nebija uzstādīti nepieciešamie drošības elementi - aizsargi un viegli sasniedzama iekārtas izslēgšanas ierīce jeb avārijas poga, gaismas vai skaņas signāli. Konstatēti arī citi pārkāpumi.

Traģisks negadījums noticis arī AS "Greenyard Horticulture Latvia", kad kūdras vagons apgāzies un uzkritis virsū darbiniekam, kurš gāja bojā. Izmeklēšanā tika konstatēts, ka uzņēmums nebija nodrošinājis kūdras transportēšanas estakādes un dzelzceļa iekārtu normālu tehnisko stāvokli un atbilstošu kvalitatīvu apkopi, kā arī darba drošības instrukciju ievērošanu.

Smagas traumas, iekrītot lifta šahtā, guvis uzņēmumā "Maximus" darbinieks. Viņš strādāja 3.stāvā. Lifta šahtas aizsargnožogojums visos stāvos bija neatbilstošs un nebija nostiprināts, tikai piesliets, secināja VDI.

Tikmēr, piemēram, SIA "GL koks" tika atklāti divas nereģistrēti darbinieki. Uzņēmumā notika nelaimes gadījums, kurā kāds nodarbinātais gāja bojā skaidu bunkurā. Uzņēmuma izstrādātajā darba aizsardzības instrukcijā darbam ar apkures iekārtu nebija iekļautas prasības darbam skaidu bunkurā, kurā atrodas šneks. Līdz ar to nodarbinātie arī nebija atbilstoši apmācīti darbam ar šo iekārtu. Tas, savukārt, bija cēlonis notikušajam letālajam nelaimes gadījumam, secināja VDI.

Rubenes pagasta zemnieku saimniecība "Plūmes" tika atklātas trīs nereģistrēti nodarbinātas personas, no kurām viena gāja bojā nelaimes gadījumā darbā, kad, strādājot meža cirsmā, cilvēkam uzgāzās koks. Inspektori atklāja dažādus citus pārkāpumus, tostarp secināja, ka uzņēmumā nebija novērtēti darba vides riski, kā arī darba devējs pieļāva, ka nodarbinātais strādā ar motorzāģi bez atbilstošas kvalifikācijas.

SIA "M Sped" darbinieks cieta smagā nelaimes gadījumā darbā, automašīnas piekabē nostiprinot kravu ar stropēm. Viņš pa iekrautās dēļu kravas fragmentiem pakāpās apmēram 2,5 metru augstumā, dēlis lūza un darbinieks atmuguriski nokrita uz asfalta seguma. Uzņēmums cietušo nebija nodrošinājis ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kas pasargātu no kritieniem no augstuma, secināja VDI. Tāpat strādājošais nebija nosūtīts uz obligāto veselības pārbaudi atbilstoši darbam īpašos apstākļos. Uzņēmums piemēroto sodu ir pārsūdzējis Administratīvajā rajona tiesā.

SIA "Nordref" darbinieks, veicot preču piegādi, paslīdēja un nokrita uz trotuāra. Cietušā veselības traucējumi nebija smagi, tāpēc negadījumu bija jāizmeklē darba devējam, kurš to neizdarīja atbilstoši.

SIA "Eco Construction" būvobjektā, veicot betona veidņu montāžu, darbinieks nokrita no otrā stāva augstuma. Cietušajam bija izsniegti individuālie aizsardzības līdzekļi, bet nelaimes gadījuma brīdī viņš nelietoja pretkritiena jostu. Savukārt, darba devējs nepietiekoši kontrolēja darba procesus un pieļāva, ka nodarbinātais strādā, nelietojot visus nepieciešamos individuālos aizsardzības līdzekļus. Tāpat nodarbinātajam nebija veikta obligātā veselības pārbaude, viņš nebija instruēts un apmācīts veikt betona veidņu montāžu, izmantojot drošus darba paņēmienus.

SIA "Kokapstrāde 98" notika smags nelaimes gadījums darbā, jo platforma pie pakošanas iekārtas nebija aprīkota ar margām, lai pasargātu darbiniekus no nokrišanas. Uzņēmuma teritorijā nebija ierīkoti gājēju ceļi vai atstāta drošības josla gājējiem, nodrošinot drošu pieeju durvīm vai vārtiem, gājēju ejām, gaiteņiem un kāpņu telpām, tādejādi radot nodarbinātajiem veselības un dzīvības apdraudējumu, skaidroja VDI.

SIA "Krefeldes Būve" būvobjektā nodarbinātie strādāja uz jumta, kas nebija aprīkots ar aizsargnožogojumu pret nokrišanu. Konstatēti arī citi pārkāpumi.

SIA "Baltijas gaisma" nereģistrēti nodarbināti seši cilvēki, tai skaitā Ukrainas pilsoņi. VDI norādīja, ka darba devējs nebija pārliecinājies, vai Ukrainas pilsoņi ir nosūtīti strādāt uz Latviju atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tāpat būvobjektā nodarbinātie nebija nodrošināti ar kolektīvajiem un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, tai skaitā darbam augstumā. Nodarbinātie arī nebija instruēti un apmācīti darba aizsardzībā, kā arī nebija iepazīstināti ar pastāvošajiem darba vides riskiem un veicamajiem darba aizsardzības pasākumiem to novēršanai vai ietekmes mazināšanai.

SIA "Bišu zeme" atklātas trīs nereģistrēti nodarbinātas personas, no kurām divas bija nepilngadīgas. Turklāt nodarbinātajiem nebija uzskaitītas visas nostrādātās darba stundas, nepilngadīgās darbinieces bija nostrādājušas vairāk stundas nekā atļauts atbilstoši viņu vecumam. Uzņēmumā bija pieņemtas darbā nepilngadīgas darbinieces bez ārsta izziņas un viņas nebija instruētas darba aizsardzībā un informētas par darba vides riskiem un to novēršanas un/vai mazināšanas pasākumiem.

Pārkāpumi konstatēti arī citos uzņēmumos un VDI to nosaukumus un konstatēto publiskojusi savā mājaslapā.